O nouă amânare privind încuviinţare a urmării penale a lui Tăriceanu: Solicitarea DNA este tergiversată de jumătate de an

Publicat: 16 04. 2019, 09:57
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

UPDATE:Comisia Juridică a Senatului a amânat, din nou, votarea unui raport pe cererea DNA de urmărire penale a lui Tăriceanu. Senatorii au susținut că vor să cheme la dezbateri un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dezbaterilevor fi reluate săptămâna viitoare.

Cererea de încuviinţare a urmării penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a fost pusă pe ordina de zi a şedinţei Comisiei Juridice a Senatului. Această solicitare a DNA a fost trimisă către Parlament încă din 7 noiembrie 2018, dar senatorii au tergiversat sub orice formă posibilă oferirea unui răspuns.

Dacă se va întruni cvorum şi Comisia Juridică va face un raport pe această solicitare, atunci ridicarea imunităţii liderului ALDE va merge la vot în plenul Senatului. Doar în urma unui vot pozitiv, procurorii vor avea putea să meargă mai departe cu dosarul.

Biroul permanent al Senatului a stabilit pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, însă Comisia juridică a suspendat din lipsă de cvorum, în ultimele săptămâni, consecutiv, două şedinţe în care era de aşteptat să fie dezbătută pentru raport solicitarea DNA.

Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cererii DNA de încuviinţare, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.

Tăriceanu a afirmat la rândul său că doreşte urgentarea procedurii şi elaborarea unui aviz privind sesizarea DNA, declarându-se dispus să meargă în plen la vot pentru a îşi prezenta punctul de vedere privind acuzaţiile aduse de procurori.

Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.