Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei de control a Serviciului Român de Informaţii a devenit extrem de activ. Ţuţuianu nu are habar ce pericol îl paşte zilele acestea. Senatorul are de gând să verifice tocmai banii obţinuţi de SRI în urma unui program european. SRI vrea să cheltuie circa 40 de milioane de euro pentru realizarea unei baze de date şi a unui sistem de monitorizare online numit SII Analitycs, un fel de big-brother al tututor bazelor de date din România. Ţuţuianu putea face orice numai să nu facă greşeala să se intereseze de banii SRI, o să vedem de ce…
Cu alte cuvinte, după ce SRI va avea sistemul SII Analitycs funcţional, va putea afla toate informaţiile şi documentele existente despre o persoană cu un singur buton. Va avea acces la bazele de date ale poliţiei, de la starea civilă, de la primărie, va putea vedea ce proprietăţi are, dacă a fost amendat, dacă are datorii la fisc sau la bancă, dacă şi le-a plătit, precum şi câţi bani încasează şi de la cine, dar şi ce fel de venituri sau afaceri desfăşoară. Atunci, SRI va ştii totul despre noi, în timp ce noi nu vom afla mai nimic despre această instituţie. Ce ştim însă este faptul că băieţii cu ochi albaştri cheltuie aproape 400 de milioane de euro anual, că au mai mulţi angajaţi decât orice serviciu de informaţii din Europa şi că banii SRI-ului ajung în buzunarele unor firme private.
Cum a ajuns SRI să obţină o finanţare europeană pentru monitorizarea populaţiei este un subiect extrem de sulfuros. E bine de ştiut un fapt: deloc întâmplător, în timpul guvernării Cioloş, singurul proiect european aprobat a fost cel pentru SRI. Sistemul de monitorizare şi de baze de date SII Analitycs ar urma să fie realizat pentru SRI de către grupul de companii MIRA Telecom – Logika IT Solutions. Grupul de firme gravitează în jurul generalului SRI Dumitru Zamfir, fostul director adjunct al serviciului până în anul 2009. Haideţi să vedem câteva informaţii seci pentru a înţelege încrengătura afacerilor făcute de SRI în domeniul IT. Până în anul 2009 jupânul afacerilor cu softuri şi tehnologie IT din cadrul SRI era acest general Zamfir, poreclit Timpanul care coordona Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației precum şi Institutul de Tehnologii Avansate de pe lângă SRI.
Prin intermediul Institutului, Serviciul Român de Informaţii făcea şi încă face achiziţii de zeci de milioane de euro pentru softuri, aplicaţii şi tehnologie de monitorizare. După pensionare, generalul Zamfir a intrat, indirect, pe piaţa privată a afacerilor IT; fiica acestuia apare de-a lungul timpului ca acţionar în firme de software şi IT ce au incheiat contracte cu diverse instituţii publice inclusiv cu SRI. Mass media a arătat încă din anii 2008- 2009 că generalul Zamfir avea relaţii cu fugarul Sebastian Ghiţă, aceeaşi fiică gravitând în jurul companiei Teamnet înfiinţată de Ghiţă.
După 2009, jupânul afacerilor IT din interiorul SRI a devenit generalul SRI Stătescu, recent trecut şi el la pensie. Generalul Stătescu era protejatul celuilalt mare general, Florian Coldea, şeful de facto al SRI până acum câteva săptămâni. Despre relaţia dintre Coldea şi Sebastian Ghiţă este inutil să mai vorbim. Datele arată că începând cu anul 2010, companiile controlate de Ghiţă dar şi cele aflate în sfera de influenţă a generalului Zamfir au câştigat zeci de contracte cu SRI şi cu instituţii din sfera siguranţei naţionale.
Şi acum, la final, întrebările fără răspuns: Oare ştie generalul Coldea cum căştiga Ghiţă contractele de la SRI? Oare ştie generalul Coldea sau generalul Stătescu cum a fost scris proiectul SII Analitycs? Mai ales ca prima parte a proiectului a fost realizat de companiile Mira Telecom si Logika IT Solutions pentru suma de 12 milioane de euro? Ce relaţii există de fapt între grupul de firme Mira Telecom- Logika IT Solutions şi SRI, altele decât aparentele relaţii de afaceri? Cât de bine îl cunoaşte generalul Coldea pe fostul său coleg Dumitru Zamfir? Aveau o relaţie personală sau profesională după ce generalul Zamfir a ieşit la pensie? Va avea curajul DNA să verifice toată încrengătura de afaceri din jurul lui Sebastian Ghiţă? Cine este atât de naiv să creadă că Ghiţă a făcut afaceri de miliarde singur sau alături doar de prietenii săi din copilărie? Poate dl. Coldea! Într-o ţară normală serviciile de informaţii sunt verificate în special cu privire la modul în care cheltuie sumele uriaşe din bugete. În România, de abia avem curajul să punem întrebări…
Dosar de Politician: Va avea curaj DNA să ancheteze relația Ghiță-SRI?