Dosar de politician: Tunul Oltchim, neinteresant pentru DNA (VIDEO)
Silviu Mănăstire a vorbit miercuri la ”Dosar de politician” de pe B1 TV despre faptul că se pare că procurorii de la Direcția Națională Anticorupție par că nu sunt interesați de afacerile făcute pe baza Combinatului Oltchim.
Este foarte bine că DNA arestează politicieni pentru 1 milion de euro spagă sau doar pentru 50 de mii de euro. Este la fel de adevărat că ANAF nu se chinuie să recupereze prejudiciile de sute de milioane de euro stabilite de judecători în dosare de corupție. Însă în România s-au dat tunuri atât de mari, atât de complexe, încât putem vorbi despre corupție sistemica. Ramuri întregi ale economiei au fost capusate politic: de la energie, la terenurile pentru agricultura sau industria chimică. Azi o să va vorbesc despre "afacerea Oltchim", unul dintre cele mai mari tunuri date economiei naționale. O afacere ce nu a trezit încă interesul procurorilor DNA deși există documente și fapte certe.
Combinatul de la Vâlcea, Oltchim, se află în procedura specială de administrare dar a fost prejudiciat conform unor documente cu o sumă de peste 700 de milioane de euro. În 2013 guvernul Ponta a șters datoriile combinatului iar acum Uniunea Europeană a declanșat o anchetă privind un posibil ajutor de stat. Decizia de a șterge datoriile părea una benefică altfel Oltchim intră cu siguranță în faliment. Însă aceste datori uriașe au reprezentat de fapt furtul politic executat la Oltchim. Furtul a fost șters, dar probele au rămas. Azi, cel mai mare combinat chimic din sud- estul Europei mai funcționează la 30 la sută din capacitate și reușește totuși să rămână pe linia de plutire.
Dosar de politician: Tunul Oltchim, neinteresant pentru DNA
Personajul principal al afacerii Oltchim se numește Constantin Roibu. El este cunoscut în mediile de specialitate sub numele de "Generalul". Dacă printr-un miracol acest Roibu ar ajunge în față procurorilor și ar vorbi despre afacerea Oltchim din ultimii 20 de ani mulți politicieni cu gretate ar trebui să-și facă bagajele pentru arest. Roibu este un personaj despins parcă din filmele cu oligarhi ruși, numele sau a fost protejat în mass media centrală în timp ce combinatul Oltchim plătea publicitate televiziunilor naționale. În anul 2014 procurorii DNA au primit un raport amănunțit al activității Oltchim din care reiese, cu documente, implicarea generalulu Roibu în capusarea combinatului. Rețetă capusarii Oltchim era simplă: companiile care vindeau produsele Oltchim făceau parte din gruparea de interese a directorului Roibu. La rândul lor companiile care furnizau materii prime către Oltchim aveau legături cu același general Roibu.
Auditul făcut la Oltchim arată că managementul societății a vândut produse sub costul de producție unor companii controlate direct sau indirect de "managementul societății", inclusiv către firme localizate în paradisuri fiscale. Prejudicul estimat doar în intervalul 2009-2012 ar fi de aproximativ 105 milioane euro. În mod direct, cu documente de la registrul comerțului s-a dovedit că apropiații lui Roibu și familia să dețineau o serie de companii care furnizau sau vindeau produse în numele Oltchim. Gașcă lui Roibu avea sub control companiile Chempro Chemicals, Protectchim, Comchim Chemical, Oltgrup PVC sau Euro Urethane. Alte documente arată cum două companii offshore Calvi Trade din Cipru și POLCHEM din Liechtenstein au preluat active ale Oltchim în bază unor creanțe neîncasate. O altă companie, Bulrom Gas deținută de un cetățean moldovean a devenit prin decizia lui Roibu principalul furnizor de propilenă al combinatului. Bulrom Gas a preluat apoi diverse părți din combinat.
Jurnalistul de investigație Dan Badea susține, citând surse din zonă combinatului, că generalul Roibu ar controla un sfert din creanțele combinatului estimate la câteva sute de milioane de euro. Pe bază acestor creanțe Roibu ar intenționa să preia ce a mai rămas din Oltchim. Recent, Roibu a reușit să pună mână pe secția de PVC (cea care produce profilele termopan) printr-un contract de închiriere către o firmă din Galați. Compania cu pricină a fost înființată de mamă unuia dintre copiii generalului Roibu.
Toate aceste informații reprezintă poate 1 la sută din epopeea jafului de la Oltchim. Însă în mod ciudat procurorii DNA nu anchetează afacerea Oltchim, poate din cauza că personajul poveștii, generalul Constantin Roibu, nu este "o vedetă publică". Oltchim este o companie națională de interes strategic. O să ne trezim azi- mâine că Rusia va prelua combinatul Oltchim și vom pierde astfel ultima bucată din industria chimică a României. Nu-i așa că ne merităm soartă?!