Dosar de Politician: Dorin Cocoș, afaceri cu spitalele de zeci de milioane de euro (VIDEO)

Publicat: 12 07. 2016, 20:31

Silviu Mănăstire a vorbit marți la ”Dosar de politician” despre trei societăți aflate sub controlul lui Dorin Cocoș, care practic au pus stăpânire pe piața reactivilor pentru analizele medicale.

Afacerea Hexi Pharma a buleversat România. Informația era oarecum simplă: o companie falsifica substanțele folosite la dezinfectarea spitalelor din toată țara. Rezultatul: bolnavii mor cu zile în spitale din cauza infecțiilor cu bacterii și viruși. Informațiile prezentate acum sunt, însă, de o mie de ori mai grave. Povestea este și mai simplă: fiecare dintre noi ajungem fie că vrem, fie că nu vrem să facem o serie de analize. Cele mai banale sunt cele de sânge, care sunt cerute în mod obligatoriu de orice medic care ne consultă. Pentru a realiza aceste analize făcute în spitale sau laboratoare autorizate sunt folosite la fel niște substanțe numite reactivi. Acești reactivi ne scot la iveală diverșii indicatori din sânge: numărul celulelor albe, al celulelor roșii sau banalul colesterol. Pentru ca analizele să fie corecte reactivii folosiți la verificarea sângelui trebuie să fie de calitate. Însă, ca și în afacerea Hexi Pharma, acești reactivi sunt de calități diferite. În spitalele din România se cumpără de regulă reactivii cei mai ieftini, produși de obicei în China. La fel, în Romania se cumpără cea mai ieftină ață de operație, produsă, evident, tot în China.

Piața dezinfectanților controlată aproape total de Hexi Pharma este de circa 10 milioane de euro. Cifrele estimative arată că spitalele de stat din România cumpără reactivi pentru analize de peste 100 de milione de euro. Sumele pot fi, însă, mult mai mari în funcție de ani. Piața reactivilor pentru analize este controlată de trei companii private care au vândut în România reactivi în valoare de circa 100 de milioane de euro. Cele trei companii sunt Spectrum Magnamed SRL, Meditest Global 2002 SRL și Imuno Diagnostika SRL. Societatea Meditest Global a fost înființată de controversatul afacerist Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Firma este condusă acum de sora lui Cocoș. Informațiile de la Oficiul pentru spălarea banilor arată, însă, că și societățile Spectrum Magnamed și Imuno Diagnostika au fost înființate de apropiații familiei lui Cocoș. Procurorii anticorupție au intrat deja pe firul acestor afaceri cu reactivi făcute de familia lui Cocoș. Ce nu știu încă procurorii este dimensiunea reală a megaafacerii reactivilor.

La o primă verificare a contractelor cu spitalele de stat rezultă că societatea Spectrum Magnamed a încasat între anii 2010 și 2016 suma de 150 de milioane de lei, adică 35 de milioane de euro pentru substanțe reactive folosite la analize de laborator. În martie 2016, Spitalul Clinic Fundeni a plătit circa 150.000 de euro firmei apropiate de Cocoș. În decembrie 2015, Spitalul Clinic de Psihiatrie Obreja a încheiat un contract de 800.000 de euro pentru reactivi, iar Spitalul Oncologic Alexandru Trestioreanu alte circa 500.000 de euro. Firma din anturajul controversatului Cocoș a umflat contracte fabuloase, contracte pe care, de exemplu, Hexi Pharma controlată de Dan Condrea nu le-a visat niciodată. În august 2013, firma apropiată de Cocoș a câștigat un contract de 5,2 milioane de euro cu reactivi de la Institutul Clinic Fundeni și alte patru milioane de euro de la Spitalul de Boli Infectioase Matei Balș.

A doua firmă de reactivi a lui Dorin Cocoș, Meditest Global 2002, a încasat în ultimii șase ani de la spitalele de stat circa 120 de milioane de lei, adică circa 28 de milioane de euro. A treia firmă de reactivi, Imuno Diagnostika SRL, a încasat și ea circa 128 de milioane de lei, adică 30 de milioane de euro, tot de la spitale de stat.

Dosar de Politician: Dorin Cocoș, afaceri cu spitalele de zeci de milioane de euro