Dorina Barcari, despre adeverințele de venit pentru pensii: „Aducerea de documente nu se poate interzice. Este un drept imprescriptibil”. Ce pot face pensionarii atunci când fac rost de o astfel de adeverință (VIDEO)

Dorina Barcari, despre adeverințele de venit pentru pensii: „Aducerea de documente nu se poate interzice. Este un drept imprescriptibil”. Ce pot face pensionarii atunci când fac rost de o astfel de adeverință (VIDEO)

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre adeverințele de venit pentru pensii.

„Aducerea de documente nu se poate interzice”

Barcari a precizat că aceste documente pot fi duse oricând, în cazul în care o persoană a făcut rost de o adeverință doveditoare că a mai avut un alt venit, ca să se valorifice în calcule.

“În primul rând, aducerea de documente, și înainte, dar și până acum, dar și de acum încolo, nu se poate interzice. Este necondiționată. În momentul în care tu faci rost de o adeverință, de o probă, că  ai mai avut un venit pe care nu ai putut să-l demonstrezi până acum, poți să duci acel document ca să se valorifice în calcule. Este un drept imprescriptibil.

Nimeni nu te poate condiționa. Problema este, însă, că aceste 2 stadii de calcul, stadiul întâi, care este cumva mai simplu, că se ia acel total puncte realizate, la care se adaugă eventualele puncte suplimentare și pe suma lor se aplică 81, că se înmulțește totul cu 81, este o chestie relativ rapidă, dar, aici, vor trebui să nu facă parte din această idee, din aceste calcule, perioadele asimilate și suplimentare, care sunt conținute în stagiile menționate pe decizie și vor apărea niște confuzii fantastice, niște erori care pe urmă vor fi reținute de la pensionari, că s-au produs erori și vor fi scăzute și pensiile. Deci aici vor fi niște încurcături cumplite cu aceste stagii disociate, care ba au fost băgate în calcule, ba se scot din calcule și asta creează zăpăceală”, a explicat expertul în pensii și salarizare.

„Toate documentele de la dosare, cu acele venituri nepermanente, trebuiau să fie deja valorificate”

„A doua fază de calcule pe care o pretind este cu introducerea în calcule a tuturor veniturilor contributive, care se găsesc unele la dosare, și nu au fost valorificate, altele nu se găsesc la dosare, dar să fie aduse de unde s-or putea aduce.

Demonstrația că acești oameni nu stăpânesc aceste noțiuni este pentru că și în ziua de azi vorbesc de veniturile permanente și nepermanente despre care din 2011 nu mai trebuiau să vorbească. E vorba de Înalta Curte de Casație și Justiție care a dat o decizie, o cheamă Decizia 19, și în care s-a clarificat că noțiunea de permanență și nepermanență introdusă în 2002, printr-o lege ordinară care vine să intervină peste o lege organică, nu este corectă. Și dânșii vorbesc și în ziua de astăzi de venituri permanente și nepermanente. Deci toate documentele de la dosare, cu acele venituri nepermanente, trebuiau să fie deja valorificate”, a mai precizat Dorina Barcari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:14 - Trump spune că „probabil” se va întâlni cu Zelenski, în SUA, săptămâna viitoare
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)