Dondurma: Ce este înghețata turcească, din lapte de capră și bulbi de orhidee și mâncată cu furculiță și cuțit

Dondurma: Ce este înghețata turcească, din lapte de capră și bulbi de orhidee și mâncată cu furculiță și cuțit

Densă, elastică și durabilă, dondurma nu seamănă deloc cu vreo altă înghețată. Produsă în sudul provinciei Kahramanmaraș (sau Maraș, pe scurt) a Turciei, dondurma se poate traduce prin „înghețată”, dar acest deliciu turcesc înghețat nu este deloc o înghețată obișnuită.

Dondurma este renumită pentru densitatea, durabilitatea și elasticitatea sa

Dondurma este renumită pentru textura sa groasă, densă și elastică iar, în loc să o mănânci dintr-un con, o mănânci de pe o farfurie cu un cuțit și o furculiță.

Cofetarul Mehmet Vanlı, care conduce magazinul Hacıhaliloğlu din Bayrampaşa, face dondurma de o jumătate de secol. A învățat meseria alături de Osman Kanbur, fratele cel mai mare al familiei care conduce Mado, cel mai emblematic lanț de dondurma din Turcia, cu peste 300 de locații în toată țara. (Numele Mado este un portmanteau abreviat de „Maraș” și „dondurma”).

În mod tradițional, singurele ingrediente ale dondurmei sunt laptele (în acest caz, un amestec de lapte de capră, de oaie și de vacă), salep (făină de bulbi de orhidee) și zahărul de sfeclă.

În 2022, Maraș a produs 100.000 de tone de dondurma

„Dacă vrei originalul, îl faci cu lapte pur de capră. Pentru consistență folosim salep de calitate de la munte. Se usucă timp de un an. Unicul dușman al dondurmei este vântul.

În căldura directă de la soare, dondurma nu se topește ușor, dar se topește în vânt”, a explicat Vanlı, adăugând că clima Marașului, cu verile sale calde și uscate și iernile reci și uscate oferă condițiile optime pentru producerea dondurmei.

Înviorătoare și cremoasă, dondurma reușește cumva să fie mai aromată decât înghețata obișnuită, dar și mai moale și mai mătăsoasă.
Cu toate acestea, producția iubitei înghețate de casă a Turciei a fost pusă în pericol în februarie 2023, când două cutremure cu magnitudinea 7,7 și 7,6 ale căror epicentre au fost în districtele Maraș Elbistan și Pazarcık au decimat părți ale Turciei, ucigând aproximativ 53.000 de oameni.

În ciuda tragediei, producătorii de dondurmă din Maraș au reușit să-și mențină și chiar să crească producția. În 2022, provincia a produs 100.000 de tone de dondurma și a exportat în valoare de 2,5 milioane de dolari, în timp ce în 2023 aceste cifre au accelerat la 120.000 de tone și 3 milioane de dolari în exporturi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`