Industria hotelieră şi a ospitalităţii din România traversează o perioadă puternic impactată de lipsa de personal. Cifrele arată că în oraşele turistice, în plin sezon, deficitul de angajaţi poate ajunge chiar şi la 50%. Pentru mulți angajatori, singura speranță a rămas forţa de muncă din străinătate.
Cu toate că statisticile arată o ușoară creștere a numărului de angajați din domeniul HoReCa față de anul trecut, deficitul mare de personal rămâne în continuare o problemă cu care se confruntă patronii români.
„În ultima vreme există o lipsă de personal cruntă, avem nevoie de personal calificat. Trebuie neapărat să îi ai, vin mulți necalificați și trebuie să acordăm timp să îi învățăm”, a spus Ștefan Gadola, președinte Organizația Patronală, potrivit Antena 3.
Străinii care au venit la noi în țară în căutarea unui loc de muncă au fost o salvare pentru patronii români, însă, din nefericire, nu pot ocupa toate pozițiile pentru care angajatorii caută personal.
„În mare parte sunt pe partea asta de munci necalificate. Încercăm să îi integrăm, îi înțelegem, lucrăm cu ei și sperăm să îi ținem cât mai mult”, a explicat Ștefan Gadola, președinte Organizația Patronală.
În România, peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.