Doliu în lumea medicală românească. A murit Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc

Publicat: 25 05. 2022, 08:09
Actualizat: 25 05. 2022, 08:11
Doliu în lumea medicală românească. Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc, s-a stins din viaţă. Sursa Foto: Youtube/ Captură video/@Top 10 Suceveni

Sylvia Hoişie, inventatoarea Polidinului, medicamentul care a salvat mii de vieţi, s-a stins din viață marți, la vârsta de 94 de ani.

Aceasta va fi înmormântată vineri, 27 mai, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului

Deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie a supraviețuit celor 4 ani de lagăr și s-a întors în România.

Comunitatea evreilor din Iaşi a anunţat decesul doctorului Sylvia Hoişie.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi.

Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor din Iași.

Supranumită „mama Polidinului”, Sylvia Hoișie a păstrat toată viața certificatul de inovator al Polidinului, alături de multe altele obţinute în urma celor 61 de ani dedicaţi medicinii şi cercetării.

Sylvia Hoișie, „mama Polidinului”

Sylvia Hoişie a studiat medicina la Iaşi, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, în același oraș, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor  ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de o ţară întreagă.

În anul 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Decoraţiile le-au fost acordate „în semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.

Sylvia Hoişie s-a născut în Câmpulung Muscel şi a fost una dintre supravieţuitoarele Holocaustului.