A lucrat un timp ca inginer silvic, apoi, rând pe rând, director al Centrului de creație folclorică, presedinte al Comitetului regional Bacau de cultură si artă. În 1964 fondeaza, în urbea moldavă revista de cultura „Ateneu”, pe care o conduce, ca redactor-șef pana in 1972, dată la care devine secretar al Uniunii Scriitorilor din Romania. Din 1978 pana in 1990 a condus sectia de literatură și artă a săptămânalului „Contemporanul”. A debutat cu poezie în 1950 în revista „Tânărul scriitor”.
Poetul și traducătorul buzoian Radu Cârneci a încetat din viață vineri. Cu activitate de peste șase decenii, ela fost considerat unul dintre cei mai profunzi creatori de poezie de dragoste din literatura română. Radu Cârneci avea 89 de ani și locuia în București.
Radu Cârneci s-a născut la 14 februarie 1928, în satul Valea lui Lal, comuna Pardoși. A absolvit liceul „Regele Ferdinand” din Râmnicu Sarat, după care a urmat superioare la Facultatea de Silvicultura din Brasov (1954) si la Academia de Studii Psihologice si Sociale din Bucuresti.
Lucrările sale sunt răsplătite cu numeroase premii, inclusiv al Academiei Române. Se remarcă în peisajul literar românesc ca un deosebit sonetist. Legat de traduceri este de remarcat faptul că în anul 1969 publică prima ediţie a volumului „Jertfe negre” a lui Léopold Sédar Senghor, preşedintele Senegalului, o mare personalitate politică şi culturală a lumii. În anul 1975 Senghor face o vizită neoficială în România şi a ţinut să-l cunoască, prilej de a-l invita în Senegal. De altfel, Radu Cârneci va participa la nenumărate festivaluri, simpozioane şi acţiuni literare din multe ţări ale lumii: Belgia, Franţa, Portugalia, Italia, Ungaria, URSS, RDG, Senegal, Iugoslavia, Etiopia, Israel, Spania, Uzbekistan, Malaezia, dar şi la Chişinău şi Cernăuţi.
Câteva dintre volumele publicate:„Iarba verde, acasă” (1968), „Centaur îndrăgostit” (1969), „Cântarea cântărilor” (1973), „Temerile lui Orfeu” (1978), „Un spaţiu de dor” (1980), „Sonete” (1983) şi multe altele. Versurile prezentate sunt selectate din antologia de autor „Scrieri”, vol. I (2004, Ed. Orion), potrivit reporterbuzoian