Doi români, care s-au pretins „fermieri activi”, sunt investigați de DNA pentru fraudă. Ce prejudiciu uriaș au produs

Publicat: 09 06. 2023, 18:23
Foto: Direcția Națională Anticorupție / Facebook

Direcția Națională Anticorupție a informat că doi suspecți au fost supuși urmăririi penale într-un dosar de fraudă cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 400.000 de euro).

Fraudă cu fonduri europene

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au decis să inițieze procedura legală și să impună măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând de vineri, în cazul a două persoane fizice. Acestea sunt acuzate de comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, cu consecința obținerii ilegale sau reținerii nelegitime de fonduri europene, în mod continuat.

În perioada 2016 – 2022, în ordonanțele emise, procurorii anticorupție au consemnat că cele două persoane au conceput și implementat un sistem prin care să obțină ilegal fonduri europene destinate proiectelor derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceste proiecte se axau, printre altele, pe Instalarea tânărului fermier…” și Agricultură ecologică”. Mecanismul creat de aceste persoane presupunea crearea artificială a condițiilor necesare pentru a obține în mod fraudulos aceste fonduri europene, scrie Newsweek.

Obținere frauduloasă a fondurilor europene în valoare de 2.000.000 lei

Potrivit anchetatorilor, se pare că cele două persoane implicate au creat entități juridice (societăți comerciale sau persoane fizice autorizate) atât în numele lor, cât și în numele altor persoane din cercul lor de cunoștințe. Aceste entități erau controlate de ei în realitate, iar ulterior, atât personal, cât și prin intermediari, au depus la cele două organizații menționate mai sus mai multe documente și declarații false sau inexacte (cum ar fi declarații, adeverințe sau certificate). Scopul lor era să încerce să dovedească îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru a obține fonduri nerambursabile.

În realitate, niciunul dintre inculpaţi nu ar fi îndeplinit condiţiile pentru a fi considerat un ‘fermier activ’, nedesfăşurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate (livezi, păşuni etc.) fiind lăsate în paragină. Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi ar fi obţinut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei”, menţionează procurorii.

Procurorii anticorupție au efectuat, joi, percheziții domiciliare în municipiul Caransebeș, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Aceste persoane sunt suspectate că ar fi obținut ilegal fonduri europene. Informațiile obținute din analiza ADN-ului indică faptul că se desfășoară acte de urmărire penală și în legătură cu alte persoane.