Doi părinţi din Bihor, care îşi educau cei 4 copii acasă, condamnați la închisoare cu suspendare. Mama cu 8 clase era profesoară pentru cei mici / De ce și-au retras copiii de la școală și cum și-a motivat instanța decizia

Doi părinţi din Bihor, care îşi educau cei 4 copii acasă, condamnați la închisoare cu suspendare. Mama cu 8 clase era profesoară pentru cei mici / De ce și-au retras copiii de la școală și cum și-a motivat instanța decizia
Captură Video B1 TV

Doi părinţi din comuna Bratca, județul Bihor, care și-au retras cei patru copii de la școală și au ales să-i educe acasă, au fost condamnați de Judecătoria Aleşd la patru luni de închisoare cu suspendare și 40 de ore de muncă în folosul comunității. Decizia instanței nu e definitivă și poate fi atacată.

De ce și-au retras cei doi părinți copiii de la școală

Mama, care are doar 8 clase, și tatăl, care are 12 clase, s-au hotărât să le fie ei profesori celor patru copii cu vârste între 8 și 13 ani, în toamna anului 2021, în contextul pandemiei, căci nu erau de acord cu purtatul măștii și cu vaccinarea și nici nu voiau să le dea celor mici acces la tabletă/laptop și televizor. Ei au fost reclamați chiar de directorul liceului din localitate, informează ebihoreanul.ro.

Consiliaţi de o cunoştinţă, soții şi-a înscris copiii la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA care, în schimbul unei taxe anuale de circa 250 de dolari, le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii. Părinții au libertatea de a oferi educația cum vor, singura obligație fiind de a transmite de două ori pe an rezultatele testelor în baza cărora, la finele anului şcolar, copiii primesc o foaie matricolă.

Numai că Home Life Academy și West River Academy nu sunt recunoscute în România, nici forma de învățământ homeschooling, iar legislația nu permite echivalarea în ţară a cursurilor.

ebihoreanul.ro mai precizează că specialiștii de la Protecția Copilului BIhor au constatat, după evaluarea copiilor, că aceștia au mari lacune educaţionale. Ei învățau circa trei ore zilnic, sub îndrumarea părinților, care au numai 8, respectiv 12 clase. În acest context, specialiștii au recomandat înscrierea copiilor la școală pentru a li se respecta dreptul la educație și pentru a învăța să socializeze și să se adapteze în comunitate.

Prin urmare, procurorii i-au trimis în judecată pe părinți pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În faţa judecătorului, soții s-au declarat nevinovați, iar femeia a acuzat că procedura judiciară e un act de hărțuire.

De ce cuplul a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Judecătoria Aleşd a stabilit că părinții au încălcat dreptul copiilor la educație, așa că i-a condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare și 40 de zile de muncă în folosul comunității.

„Inculpaţii nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, cu toate că li s-a oferit contextul necesar”, a mai explicat instanţa, potrivit ebihoreanul.ro.

Gabriel Curcubet, preşedintele fondator al Asociaţiei Home Schooling România, a declarat că „acei părinţi sunt mai responsabili şi mai conştiincioşi decât directorul care i-a reclamat”.

„Nu s-a ţinut cont că acei copii sunt înscrişi la o şcoală din afara României. Iar dacă acea şcoală i-a acceptat pe părinţi, i-a lăsat să fie educatori şi mentori pentru copiii lor, cu pregătirea pe care o au, atunci e treaba şcolii, acea şcoală trebuie să spună de ce a făcut-o, nu e problema autorităţilor româneşti”, a mai afirmat Curcubet.

El a mai susținut că specialiștii de la Protecția Copilului Bihor ar fi trebuit să testeze copiii după sistemul american sau cu testul PISA înainte să ajungă la concluzia că au lacune educaționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)