Doi notari trimişi în judecată într-un dosar privind certificate false de moştenitor. Prejudiciu total de 2,6 milioane de euro

Doi notari trimişi în judecată într-un dosar privind certificate false de moştenitor. Prejudiciu total de 2,6 milioane de euro

Doi notari din București au fost trimiși în judecată de DNA pentru eliberarea a 10 certificate false de moștenitor, facilitând preluarea ilegală a mai multor proprietăți ale statului. Prejudiciul depășește 2,5 milioane de euro, iar cei 10 clienți implicați căutau să obțină rapid case și terenuri necontestate ale decedaților. Cu complicitatea notarilor, aceștia deveneau peste noapte moștenitori fictivi, scrie Observator News.

Doi notari trimişi în judecată de DNA, după ce au eliberat certificate false de moştenitor

DNA a trimis în judecată doisprezece persoane, inclusiv notari, într-un caz legat de eliberarea frauduloasă a certificatelor de moștenitor și a altor acte false de proprietate pentru imobile în București și Ilfov. Aceste proprietăți, obținute ilegal, erau ulterior vândute la prețul pieței, iar prejudiciul estimat este de 2,6 milioane de euro.

Procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au decis trimiterea în judecată a Lidiei Simona Seceleanu, notar public, pentru abuz în serviciu și fals intelectual continuat, a lui Ștefan-Călin Mocanu, notar public, pentru neglijență în serviciu, și a altor 10 persoane fizice, două dintre acestea aflându-se în arest la domiciliu. Aceștia sunt acuzați de trafic de influență, cumpărare de influență, șantaj, înșelăciune, mărturie mincinoasă, tăinuire, fals intelectual și uz de fals, comise în formă simplă sau continuată, sub forma autoratului, instigării și complicității.

Prejudiciu de peste 2.6 milioane de euro

Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2016-2023, a unor certificate de moştenitor, precum şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, imobile nerevendicate ori care au aparţinut unor persoane fără moştenitori. După obţinerea documentelor respective, imobilele erau vândute la preţul pieţei. Concret, în contextul menţionat mai sus, notarii publici Seceleanu Lidia Simona şi Mocanu Ştefan – Călin, la instigarea şi cu complicitatea unora dintre ceilalţi inculpaţi ar fi eliberat în mod nelegal 11 certificate şi suplimente la certificatele de moştenitor care ar fi fost atestat în fals faptul că beneficiarii acestora ar fi fost singurii moştenitori ai unor bunuri mobile şi imobile”, arată DNA, marţi, într-un comunicat de presă.

Procurorii afirmă că un demers ilegal a dus la reintroducerea în circuitul civil a două terenuri în Dobroești, Ilfov, cauzând un prejudiciu de peste 2.6 milioane de euro pentru Primăria București și alții. Nouă persoane au avut măsuri asigurătorii impuse asupra bunurilor în cadrul anchetei.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București pentru judecare, cu recomandarea de a menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse. În data de 28 septembrie, procurorii DNA au reținut două persoane: una pentru trafic de influență și șantaj, cealaltă pentru falsificarea unor documente utilizate în acte notariale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`