Doi bebeluși morți, niciun vinovat. După șapte ani de anchetă, procurorii au dat decizie de clasare în cazul nou-născuților care au murit infectați cu nosocomiale la Iași

Doi bebeluși morți, niciun vinovat. După șapte ani de anchetă, procurorii au dat decizie de clasare în cazul nou-născuților care au murit infectați cu nosocomiale la Iași
Sursa foto simbol: Hepta - AGF / Bildagentur RM

Procurorii Parchetului Judecătoriei Iași au dispus clasarea dosarului în care Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași a fost inculpat pentru ucidere din culpă, informează HotNews. La această unitate medicală patru nou-născuți prematur s-au infectat cu Klebsiella pneumoniae în noiembrie 2017, din care doi au murit.

Parchetul spune că spitalul a făcut totul pentru a preveni infecțiile nosocomiale. Afirmațiile sunt contrazise de paciente.

Cătălin Acasandrei, tatăl din Iași care a luptat pentru a i se face dreptate, a anunțat că va contesta clasarea: „O soluție profund nedreaptă, care acutizează suferința familiei”.

Nou-născuți, uciși de nosocomiale într-un spital din Iași

După producerea tragediei, amintește HotNews, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a identificat mai multe cauze ale infectării: supraaglomerarea secției, lipsa carantinării nou-născuților veniți din alte județe, posibila transmitere prin mâinile personalului (lipsa schimbării mănușilor la efectuarea de manopere la copii diferiți), portajul de către vizitatori, precum existenta statusului de purtător sănătos la unii angajați.

În ordonanța de clasare a procurorilor se arată că „unitatea spitalicească inculpată (Spitalul Cuza Vodă n.r.) a respectat și a adus la îndeplinire obligațiile stabilite în sarcina sa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale”.

Numai că una dintre mamele ai căror bebeluși au contactat Klebsiella după naștere a declarat la audieri contrariul: „Pe durata internării a constatat că nu erau respectate normele de igienă în secția Terapie Intensivă. Asistentele vorbeau la telefon, umblau cu mâinile fără protecție în incubatoarele nou-născuților, papucii de unică folosință și halatele erau refolosite de mai mulți vizitatori, unele sticluțe de lapte matern nu aveau biberoane (erau refolosite). După decesul celor doi nou născuți a fost făcută o dezinfecție totală în secția Terapie Intenzisă, iar după două zile, deci după dezinfecție, au venit persoane care au ridicat probe”.

Situația a fost confirmată și de tatăl nou-născutului Acasandrei.

Numai că în soluția de clasare procurorul de caz nu face nicio referire la declarațiile care indică nereguli.

Cum argumentează procurorul clasarea dosarului, deși au murit doi bebeluși

Procurorul Daniel Ștefan Simion de la Parchetul din Iași a mai notat în ordonanța prin care a dispus clasarea dosarului că e necesar să existe o legătură de cauzalitate între nesocotirea unui standard profesional și deces, or legătura nu există în acest caz.

În opinia procurorului, îmbolnăvirea pacienților cu infecții nosocomiale în timpul internării „nu atrage de plano (automat n.r.) răspunderea penală a unității spitalicești”.

El a mai scris în ordonanța de clasare că reprezentanții spitalului au luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale, dar că acestea nu au putut fi lichidate. Numai că șefii spitalului au recunoscut că au luat măsuri privind supraaglomerarea, unul dintre factorii de risc, abia după decesul celor doi nou-născuți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`