Curtea de Apel București (CAB) a dat publicității, joi, cererea prin care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. Documentul, trimis la solicitarea Agerpres, cuprinde mai multe pasaje anonimizate de către reprezentanţii Curţii, ca de altfel şi numele conspirativ al lui Isărescu. CNSAS susţine că Mugur Isărescu, a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România în comparație cu alte țări.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a solicitat judecătorilor Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR. CNSAS susține că Mugur Isărescu a furnizat fostei Securități informații prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România în comparație cu alte țări. A fost încălcat astfel dreptul la viaţă privată și dreptul la libertatea cuvântului.
CNSAS mai susține că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16 martie 1986, documentele demonstrează că Isărescu, de fapt, a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Asta înseamnă că, mai afirmă CNSAS, abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 – 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR. Documentul trimis de CNSAS către CAB a fost publicat la solicitarea Agerpres, cu mai multe pasaje anonimizate.
Documentul poate fi citit intregal AICI.
„Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (…), dl. (Mugur Isărescu, n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (…), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (…), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (…). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări – notele din 16.12.1987 (…) şi 05.03.1985 (…)”, se arată în documentul trimis de CNSAS Curții de Apel București.
CNSAS dă exemplul unor note din 16 decembrie 1987 și 5 martie 1985 redactate olograf şi semnate de acesta, cu numele conspirativ:
CNSAS amintește că, potrivit Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, „sfârşitul anilor 1980 a coincis cu accentuarea politicii represive, inclusiv în plan economic”.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității mai notează că ofițerii din cadrul Securității au luat mai multe decizii, în baza informațiilor obținute de la Isărescu:
„De altfel, pe baza informaţiilor furnizate cu solicitudine de către pârât, ofiţerii din cadrul Securităţii au dispus următoarele:
CNSAS precizează că este exclus ca Isărescu să fi furnizat informații Securității fără a cunoaște consecințele unei astfel de acțiuni: „Atât timp cât pârâtul nu a luat în calcul şi ipoteza în care Securitatea nu ar fi cunoscut situaţia denunţată, rezultă că pârâtul nu a menajat interesele persoanei denunţate, nu a avut o atitudine precaută şi nici de protejare a celui denunţat. Prin urmare, nesocotind interesele celui denunţat, pârâtul a vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată în privinţa celui denunţat, atât timp cât a acceptat că persoana denunţată să facă obiectul unor investigaţii suplimentare ale Securităţii, ca rezultat al denunţului său. Altfel spus, prin furnizarea acestor informaţii, pârâtul a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delaţiunile sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare şi, prin urmare, a vizat această consecinţă”.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a solicitat, la mijlocul acestei luni, Curții de Apel București să constate că Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României, a fost colaborator al Securității.
În martie 2017, jurnaliștii dezvăluiau că Isărescu ar fi fost colaborator al Securității, folosind numele de cod ”Manole”. Atunci, CNSAS nu putea face verificări cu privire la calitatea de colaborator al guvernatorului BNR, dar legea a fost ulterior modificată.
Acum trei ani, întrebat pe marginea acestui subiect, Isărescu a negat categoric colaborarea cu Securitatea: „Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat”.
De altfel, în 2002, el a primit o decizie de necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.
Mugur Isărescu este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din Europa fiind numit la șefia BNR în 1990.