Documentul care poate fi anulat de Casa de Pensii. Iată cum poți să pierzi bani la pensie, fără să îți dai seama. Ce venituri sunt luate în calcul (FOTO)

Documentul care poate fi anulat de Casa de Pensii. Iată cum poți să pierzi bani la pensie, fără să îți dai seama. Ce venituri sunt luate în calcul (FOTO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recalcularea pensiilor a creat nenumărate discuții în rândul pensionariilor. Unii au fost mai norocoși și au primit o mărire care se simte la buzunar, alții nu au primit nimic în plus ori au primit doar câțiva lei sau, mai rău, alți pensionari au primit decizile de recalculare cu sumemai micifață de pensia pe care o aveau înainte. Pensionarii aflați în această situație vor rămâne cu pensia mai mare, însă, vor avea pensiile înghețate o anumită perioadă de timp.

Urmează mica recalculare

Însă, urmează acum mica recalculare. O parte dintre pensionari vor avea pensiile majorate. Asta se poate întâmpla cu cei care au avut venituri nepermanente. Aceștia au 6 luni la dispoziție să depună adeverințe că au avut venituri nepermanente care NU s-au luat în calcul la marea recalculare, potrivit Newsweek.

Atenție! Chiar dacă aveți adeverințele cu venituri nepermanente obținute înainte de 2001, Casa de Pensii le primește doar într-o anumită formă.

Sursa foto: Newsweek

Casele Teritoriale de Pensii au anunțat că noua lege a pensiilor a precizat clar care sunt documentele eligibile pentru a primi bani în plus la „mica recalculare”.

Pensionarii au termen ca până la începutul anului 2025 să se prezinte la ghișee cu documentele pe care le consideră importante și care nu au fost luate în considerare la recalculare.

Sporuri, ore de noapte, toate sunt extrem de importante în calculul pensiei. O singură lună sau săptămână poate schimba complet formula de calcul a pensiei.

Cum pierzi bani la pensie, din neatenție?

Cu toate acestea, sunt și persoane care ar putea trece la un prag superior când vine vorba de pensie, motiv pentru care adeverințele le pot aduce bani în plus.

Pensionarii trebuie să aducă doar documentele pentru perioadele lucrate înainte de 2001, pentru că după această perioadă există o evidență clară în bazele de date.

„Așa cum se stie, Legea nr.360/2023 prevede ca în baza de calcul a pensiei sa fie valorificate începând cu 01.09.2024 toate veniturile brute pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale de stat.

În categoria veniturilor brute intra: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecționarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată, alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale” a precizat Aida Enache, director executiv al Casei Județene de Pensii Argeș, informează Universul argesan.

Adeverințele existente în dosarele de pensie, dar și cele depuse în original, în condițiile în care aceste adeverințe îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate pot aduce venituri în plus pensionarilor.

Important de precizat este ca documentele să fie transmise după un anumit format, altfel nu sunt luate în considerare.

„Facem precizarea că cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii (1 septembrie 2024), vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 la lege (anexată la prezenta)”, transmite conducerea Casei Județene de Pensii Argeș.

Veniturile nepermanente

Acestea sunt veniturile nepermanente care vor fi luate în calcul:

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau
    cote procentuale;
  • premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
  • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
  • al treisprezecelea salariu;
  • formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de
    lucru;
  • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care
    asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
  • indemnizaţiile de muncă nenormată;
Urmăriți B1TV.ro și pe
`