„Doctore, nu cancerul m-a omorât pe mine. Eu l-am omorât pe cancer!”: Povestea tulburătoare a unui bărbat diagnosticat cu o boală necruțătoare

„Doctore, nu cancerul m-a omorât pe mine. Eu l-am omorât pe cancer!”: Povestea tulburătoare a unui bărbat diagnosticat cu o boală necruțătoare
Foto: sanatate.bzi.ro

Cancerul s-a răspândit cu o vitează uluitoare în ultimii ani. Boala necruțătoare lovește din ce în ce mai des în tineri și chiar în bebeluși. Un medic oncolog povestește, într-un articol postat pe adevarul.ro, cum moartea a devenit “un fenomen banal”.  

“Ca medic oncolog şi eu trăiesc împreună cu pacienţii, zi de zi, pacient după pacient, sentimentul de a te lovi cu capul de pragul de sus. Realitatea mortalităţii. Zdruncinarea valorilor. Ce e important în viaţă şi ce nu. În ochii pacienţilor, în momentul diagnosticului de cancer, invariabil sclipesc întrebări fără răspuns – >”, spune doctorul.

Momentul diagnosticului este cel mai dificil moment, atât pentru medic cât și pentru pacient.

“Dintr-o dată ţi se ia preşul de sub picioare. Fără menajamente. Un spectacol la fel de violent şi tot de biologie necruţătoare”, scplică oncologul.

În acel moment se naște în pacient doi poli opuși, nașterea și moartea. Oamenii devin mai buni, mai iertători, mai iubitori, mai calzi.

“Se nasc tot feluri de întrebări filosofice fără răspuns care ne fac să rezonăm şi să ne apropriem unii de alţii. Există multă dragoste în toţi. Dragoste de care am şi uitat. Iar un diagnostic de cancer trezeşte sensibilităţi şi emoţii de mult uitate, ascunse sub o carapace tare clădită încet-încet de egoismul vieţii de zi cu zi”, mai spune doctorul.

„Iar eu ca medic oncolog privesc şi mă minunez . Mă minunez de miracolul naturii umane. Miracolul vieţii şi miracolul morţii”, adaugă acesta.

Medicul oncolog redă în articolul său cazul unui bărbat pe nume Gerald. Momentul diagnosticului a făcut dintr-un om înalt, un bărbat care purta “șapca veteranului de război”, un om speriat, fără speranță de viață.

Diagnostiul i-a unit pe Gerald și soția sa. Din acel momentul au fost de nedespărțit. Tratamentul a funcționat în prima faza, dar după 3 ani limfonul a revenit și medical nu i-a putut ascunde adevărul morții pacientului său.

Și de adata aceasta, oncologul era pregătit să meargă mai departe. I-a porpus lui Gerald un tratament revoluționar, care include un agent anticancer în formă de tabletă. Ilegal, dar medicul risca pentru viața bolnavului. Din păcate, psihicul acestuia a cedat. Pacientul nu a fost omorât de cancer, ci s-a sinucis.

Eu nu eram gata să mă dau bătut. I-am spus că mă mai gândesc la o posibilitate de tratament care include un agent anticancer în formă de tabletă.

Doc, ce faci e ilegal!”. „Ştiu. Dar cred că tratamentul va merge!”. „Şi după ce termin cele câteva cutii, ce se va întâmpla?”. „Mă iau la bătaie cu compania de asigurări!”. A plecat zâmbind.

La câteva zile eram foarte ocupat în cabinet. Gerald nu a venit la vizita medicală deşi fusese programată şi confirmată din timp. Am rugat-o pe asistentă să îl sune la telefon să vedem ce s-a întâmplat. Asistenta a venit în fugă: >”, mai povestește medicul.

“Mi s-a dus pământul de sub picioare. Am închis uşa la cabinet şi mi-am tras sufletul. M-am simţit cumplit de vinovat. Oare cu ce am greşit?”, se întreabă doctorul.

După înmormântare, la câteva zile, soţia lui Gerald a trecut pe la cabinetul medicului. I-a mărturisit că soțul său a murit mulţumit. Că e foarte recunoscătoare pentru cei trei ani frumoşi din viaţă. Şi că Gerald are un mesaj pentru el: „Doc, nu cancerul m-a omorât pe mine. Eu l-am omorât pe cancer!”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`