DobrogeaLive: Faleza Constanței, mutilată ilegal de beneficiarii retrocedărilor lui Mazăre (VIDEO)
Constănțenii au fost șocați să constate că o suprafață de aproximativ 2.000 mp din faleza Constanței a fost excavată efectiv, săptămâna aceasta, chiar sub ochii polițiștilor, între zona sediului Poliției Transporturi de pe strada Mihai Eminescu din dreptul îndrăgitelor plaje de la Trei Papuci.
Taluzul distrus – foarte apreciate de turiști și localnici întrucât era acoperit de vegetație, fiind una dintre puținele zone verzi rămase în orașul sufocat de betoane – aparține în acte omului de afaceri constănțean Constantin Verioti care a intrat în posesia terenului într-un timp controversat, pe vremea când la primărie se afla Radu Mazăre, condamnat la închisoare după acuzații de corupție.
Deși terenul amintit se află chiar sub ochii unor funcționari ai Primăriei și MAI-ului, Casa Căsătoriilor și Poliția de Frontieră aflându-se la câțiva metri de faleza distrusă, cazul a intrat în atenția autorităților de-abia după ce a fost semnalat de jurnalistul constănțean Gabriel Botezatu de la DobrogeaLive.ro.
DobrogeaLive: Faleza Constanței, mutilată ilegal de beneficiarii retrocedărilor lui Mazăre
Verioti, conform jurnaliștilor locali, a intrat în posesia bucății de faleză după ce fostul primar Radu Mazăre a intabulat abuziv aproape tot taluzul orașului.
Nu mai puțin de patru acte legislative (leg. nr. 107/1996, leg. nr. 213/1998, leg. nr. 18/1991 și OUG nr. 202/2002) stabilesc că falezele reprezintă domeniu public al statului – bun inalienabil, iar înstrăinarea și construirea pe aceste terenuri este interzisă, menționează publicație.
Lucrările de excavare au fost demarate fără autorizație, după cum au confirmat pentru Dobrogea Live reprezentanții Primăriei Constanța, Direcției Județene pentru Cultură și ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) fără avizul cărora nu se poate construi în zona de coastă.
Dispar zone din Constanța: instituțiile statului află doar din presă
Contactat de jurnaliștii amintiți, Gheorghe Verioti, tatăl lui Constantin Verioti, a confirmat că pe terenul de pe faleză au început lucrări de edificare imobiliară, însă a refuzat să comenteze subiectul.
De-abia după ce a fost sesizată de jurnaliștii amintiți, Poliția Locală a efectuat verificări la locul excavat.
În registrul autorizațiilor de construire al Primăriei nu figurează niciun proiect de începere a șantierului
Abia în urma articolului publicat de Gabriel Botezatu, Primăria Constanța, prin Poliția Locală, a emis o plângere penală împotriva omului de afaceri Constantin Verioti. Acesta este învinuit pentru excavarea ilegală a unei porțiuni de aproximativ 2.000 mp din faleza orașului.
“I-a fost făcută plângere penală domnului Verioti pentru executarea de lucrări de construcții în zonă protejată. De asemenea, a primit și amendă pe baza HCL 77”, a declarat pentru “Dobrogea Live” directorul general adjunct – Direcția Generală Poliția Locală Constanța, Șerban Toader.
Deși reprezentații Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral și ai Gărzii de Mediu Constanța au transmis, săptămâna trecută, că vor efectua cercetări, însă până la acest moment nu au răspuns dacă au întreprins vreo acțiune în acest sens, menționează publicația de la malul (excavat) al mării.