Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR, spune Comisia Europeană. Cum a reacționat ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi

Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR, spune Comisia Europeană. Cum a reacționat ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi
Foto simbol: Pixabay

Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi renegociat doar în cazul în care o țară nu îl mai poate îndeplini din motive excepționale, cum ar fi dezastrele naturale de dimensiuni istorice, au precizat reprezentanții Comisiei Europene într-un răspuns pentru Digi 24.

Comisia Europeană: Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR

Precizarea vine în contextul în care PSD a avansat posibilitatea „optimizării” PNRR. O nemulțumire a social-democraților ar fi legată de plafonul pe care îl prevede planul pentru cheltuielile cu pensiile, și anume 9,4% din PIB.

Potrivit Comisiei Europene, pentru renegocierea PNRR oricum ar trebui parcurși pași destul de complicați, ceea ce ar duce la întârzierea reformelor, situație în care anumite obiective ar risca să nu mai fie îndeplinite și s-ar putea pierde fonduri.

Mai mult, Comisia Europeană a vorbit și despre plafonul prevăzut pentru cheltuielile cu pensiile de stat, explicând că pentru a ne încadra în 9,4% din PIB e necesară să fie implementată reforma asumată în PNRR. Această reformă ar trebui să cuprindă creșterea pensiilor foarte mici, dar și să încurajeze pensionarea târzie, oferind cetățenilor stimulente în acest sens.

În plus, pensiile speciale ar trebui regândite astfel încât să aibă la bază principiul contributivității.

Cum a reacționat ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD)

Social-democratul a avut o primă reacție și a susținut că, în răspunsul său, Comisia Europeană vorbea despre o renegocieră integrală a PNRR, însă PSD dorește doar „o optimizare în anumite puncte”, ceea ce regulamentul Executivului comunitar permite.

„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte. Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării…”, a spus ministrul, la Digi 24.

PSD nu își dorește sub nicio formă să pericliteze implementarea PNRR, a adăugat Marius Budăi.

„Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR. Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem. Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a mai spus oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie