Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a atenționat asupra unor atacuri de tip phishing şi spear-phishing propagate pe email sau platforme de mesagerie, în condiţiile în care continuă atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service).
Atacatorii cibernetici se folosesc de diferite rețele de socializare pentru a obține informații confidențiale despre victime, potrivit unui comunicat DNSC.
Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori.
„Pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenționează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparținând unor instituții publice sau organizații cunoscute din România”, transmite DNSC.
Gruparea de heckeri ruși Killnet a publicat pe canalul de Telegram o listă de site-uri web din România (instituții, media, partide politice, business, cultură, etc.) care vor fi în aceste zile noi ținte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS).
Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România.
Expertii DNSC recomanda monitorizarea atenta si implementarea rapidă și precisă a măsurilor adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice.
Masurile de securitate cibernetica sunt incluse in ghidul care poate fi accesat și descărcat de aici.