DNA: Vasile Ciurchea, fost președinte al CNAS, și medicul Irinel Popescu au fost trimiși în judecată pentru de luare de mită și abuz în serviciu

Publicat: 31 03. 2021, 18:31
Foto: colaj - Inquam Photos/George Calin

Vasile Ciruchea, fost președinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), și mediculIrinel Popescu, care a condus, la rândul său,CNAS, timp de aproape un an, au fost trimiși în judecată deDNApentru de luare de mită și abuz în serviciu.

Vasile CiurcheașiIrinel Popescu, trimiși în judecată deDNA

Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Tribunalul București. Potrivit procurorilor anticorupție, faptele ar fi fost săvârșite de cei doi foști președințiCNASîn perioada 2007 – 2010. Totul a început după ceCNASar fi încheiat mai multe contracte cu societatea HP România care, între timp, și-a schimbat denumirea. Este vorba despre contracte de digitalizate, contracte la care foștii președinți ar fi făcut anumite clauze prin care ar fi solicitat mai multe sume de bani care ar fi intrat chiar în conturile personale.

Totul ar fi ieșit la iveală după ce directorul general al societății a făcut un acord de recunoaștere cu procuroriDNA, prin care a povestit în detaliu ce s-a întâmplat și a pus la dispoziția anchetatorilor documentele prin care a transmis banii în conturile lui Ciurchea și Popescu.

Potrivit unuicomunicat de presăalDNA, ”s-a dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați: Ciurchea Vasile, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale); Popescu Irinel, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie – decembrie 2009, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale); Societatea HP ROMÂNIA SRL, având denumirea nouăEnterprise Services România SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale).

În aceeași cauză, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu uninculpat, la data faptelor în calitate de director general al HP România SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale, corespunzător celor 4 acte adiționale încheiate)”.

Conform anchetatorilor,Vasile Ciurcheaar fi primit în octombrie 2008, în contul personal, 60.000 de euro, iar apoi, în contul a două societăți agreate de acesta – 165.000 de euro și în perioada martie – iulie 2008, alți 300.000 de euro. Sume de ordinul sutelor de mii de euro ar fi intrat și în conturile mediculuiIrinel Popescu.

”Între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.

Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președințiiCNAS, inculpatul CIURCHEA VASILE, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul POPESCU IRINEL la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial”, se arată în comunicatulDNA.

Ce acuzații li se aduc foștilor președințiCNAS

Totodată, procuroriiDNAmai precizează că ”în schimbul încheierii actelor adiționale în condițiile descrise, inculpații Ciurchea Vasile și Popescu Irinel ar fi pretins, în calitate de președinți aiCNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpați.

Astfel:

– Ciurchea Vasile ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

– Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate”.

Bunurile celor luiVasile CiurcheașiIrinel Popescuau fost puse sub sechestru de către procuroriiDNA, iar reprezentanții societății HP au depus laDNAsuma considerată prejudiciu, de peste 8 milioane de euro, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI.