DNA: Procurorul Gligor Ioan Sabău a fost trimis în judecată

Publicat: 04 02. 2016, 22:36
Foto: onlinereport.ro

Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată, în arest preventiv, pe Gligor Ioan Sabău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș la data faptelor, pentru mai multe fapte de corupție, transmite Agerpres.

Procurorul este acuzat de luare de mită, șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Gligor Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite, în valoare totală de aproape 37.000 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș (denunțător în cauză).

„În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească ori să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității PJ Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția Beiuș”, se arată într-un comunicat al DNA.

„În perioada 2011 — 2015, Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denunțător în cauză), în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului. (…) În 29 mai 2015, Sabău i-a cerut unui om de afaceri (persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unități de Parchet), să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat”, se spune în document.

În 2015, procurorul a realizat lucrări de reabilitare și modernizare a unei case de vacanță, aflată în proprietatea sa, care nu figurează menționată în declarația de avere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.