DNA: Numărul de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare a crescut cu 45% în 2014 față de anul 2013

DNA: Numărul de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare a crescut cu 45% în 2014 față de anul 2013

Numărul de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare a crescut cu 45% în 2014 față de anul 2013, potrivit lui Claudiu Dumitrescu, procuror-șef al Secției de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție din cadrul DNA.

„DNA, în anul 2014, avea pe rol 1.495 de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare, cu 45% mai mult decât în 2013. Deci, din punctul meu de vedere, sistemul de control în ceea ce privește identificarea și constatarea neregulilor și a suspiciunilor de fraudă funcționează destul de bine. Tot din punct de vedere statistic, anul trecut DLAF ne-a trimis 87 de acte de control, iar celelalte organisme de gestiune ne-au trimis 150 de acte de control. Sunt și sesizările din oficiu, 195 într-un an, suficient de multe pentru DNA”, a spus procurorul șef Claudiu Dumitrescu, citat de Agerpres.

El a arătat că în 2014 a crescut și numărul persoanelor trimise în judecată — 149 — și a crescut valoarea prejudiciilor din aceste dosare.

„Nu înseamnă că, dacă DNA are în lucru 1.400 și ceva de dosare cu fonduri europene, toate se confirmă. Nu vă ascund că în ultima perioadă primim foarte multe sesizări, mai ales în legătură cu APIA. De asemenea, autoritățile de gestiune trimit foarte multe acte de control, unde simt că sunt probleme care pot intra în contact cu legislația penală. Sunt 1.400 de dosare, în general un procent de 10 — 15% se confirmă. Totul pleacă și de la potențialul de valorificare a sesizărilor pe care noi le primim”, a precizat Claudiu Dumitrescu.

Cifrele sunt făcute publice pentru a vedea amploarea pe care au luat-o sesizările, spune acesta.

„Vă spun, numărul sesizărilor depășește puterea noastră de investigare. Altceva este nou în toată treaba asta — prevenția. Este foarte bine să vii cu un sistem de prevenire înainte de represiune. Finalitatea funcțională a sistemului de prevenire trebuie să vizeze limitarea pe cât posibil a apariției fraudelor, adică să identificăm înainte ca ea să se comită”, a afirmat Dumitrescu.

În 2014 au fost condamnate la nivel național 103 persoane pentru fraude europene, din care mai mult de jumătate în regim de detenție, a mai precizat procurorul-șef.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)