DNA, lovitură pentru Poliția Iași: Polițiști rutieri, reținuți pentru luare de mită. Doi dintre agenți, prezentați în fața instanței cu propunere de arestare preventivă
Patru agenți de poliție rutieră din Iași au fost reținuți pentru 24 de ore pentru luare de mită în formă continuată, transmite DNA printr-un comunicat de presă. În același caz, au fost reținute pentru dare de mită și complicitate la dare de mit, alte două persoane, una dintre acestea fiind director al unui restaurant. Doi dintre agenți vor fi prezentanți în fața instanței cu propunere de arestare preventivă în timp ce ceilalți au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada iunie 2019 – martie 2020, agenții ar fi pretins și primit cu acordul patronului restaurantului, prin intermediari, bani sau produse alimentare de catering, în schimbul anumitor favoruri, cum ar fi aplicarea de sancțiuni contravenționale mai blânde angajaților restaurantului în cazul unor nereguli în trafic sau pentru a interveni pe lângă examinatori astfel încât unele persoane să promoveze mai ușor proba practică a examenului pentru obținerea permisului auto.
Polițiști rutieri din Iași, reținuți pentru luare de mită: Doi dintre ai ar putea fi arestați preventiv. Alți doi, plasați sub control judiciar
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iașiau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26 august 2020, a următorilor inculpați:
BARABAȘ NICOLAE ROBERT, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale),
CRENGANIȘ FELIX NELU, agent de poliție, din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Iași (Serviciul permise și înmatriculări Iași), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență,
Persoană fizică, director al unui restaurant din Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (47 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale),
Persoană fizicăfără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită continuată (16 acte materiale).
În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile începând cu data de 26 august 2020 față de inculpații:
LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),
ZABORILĂ VIOREL, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, se arată în comunicatul de presă al DNA.
Poliștii ar fiprimit bani și produse alimentare de la patronul unui restaurant
În ordonanța procurorilor DNA se arată că încă din iunie 2019 și până la începutul acestui an, patronul unui restaurant din Iași avea o înțelegere tacită cu mai mulți agenți din cadrul Poliției Rutiere, care ar fi pretins și primit, prin intermediari, mai multe produse alimentare de catering, precum și diverse sume de bani. În schimb, polițiștii au intervenit astfel încât mai mulți șoferi ai restaurantului să nu fie sancționați. Totodată, unul dintre polițiști a dispus confecționarea unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant și eliberarea altor plăcuțe de înmatriculare fără respectarea prevederilor legale.
”În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.
În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare”, precizează procurorii anticorupție.
Totodată, au existat intervenții pe lâmnă examinatori din cadrul Serviciului de Permise și Înmatriculări din Iași, astfel încât unele persoane să promoveze proba practică a examenului auto, la categoria C și E.
”De asemenea, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.
La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor polițiști rutieri din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul serviciului permise și înmatriculări vehicule Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare.
Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului”, se mai precizează în comunicatul DNA.