DNA își prezintă bilanțul: Nume din politica românească au dat cu subsemnatul, anul trecut, în fața procurorilor
DNA, la raport! Joi, una dintre cele mai temute instituţii din România, isi prezintă bilantul pe anul trecut. Pentru mulţi dintre politicieni, dar si oameni de afaceri DNA a reprezentant locul pelerinajului cu sau fara catuse.
Pentru prima dată, a ajuns aici un premier in functie al Romaniei, Victor Ponta, dar si un judecator al Curtii Constitutionale, Toni Greblă.
Sunt şi demnitari care au făcut cunostiinta cu deja celebrul Beci Domnesc -Elena Udrea sau Dan Sova. S-au tăiat si capete la Capitală.
În 4 din 6 sectoare primarii au avut probleme cu legea.
Premiera in justitia romaneasca a reprezentat-o anul trecut cazul fostului premier Victor Ponta. Acesta a fost citat la DNA in dosarul senatorului PSD Dan Sova. Numele lui a apărut în dosarul în care cumnatul său, Iulian Herţanu dar şi prietenul lui, deputatul Sebastian Ghita, sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Victor Ponta este acuzat că ar fi încasat ilegal sume de bani de la cabinetul de avocatură al bunului său prieten, Dan Şova iar ulterior ar fi falsificat mai multe facturi. Ponta a fost trimis în judecată pe 17 septembrie.
O altă premieră în justiţia din România a fost dosarul în care a fost pus sub învinuire un judecător al Curţii Constituţionale. Toni Greblă a demisionat de la CCR după ce DNA l-a pus sub învinuire pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era senator.
DNA a cerut arestarea lui Greblă, insa acesta a scapat doar cu controlul judiciar.
Anul 2015 a debutat cu două dosare pentru Elena Udrea, când DNA a făcut la Camera Deputaţilor nu mai puţin de 6 solicitări pentru urmărirea penală şi arestarea ei preventivă.
Un alt caz de rasunet al DNA este cel al lui Darius Vâlcov, ministru al Finanţelor. Procurorii l-au înştiinţat că este acuzat că în perioada în care era primar în Slatina ar fi acordat contracte contra cost.Totodată, procurorii i-au prezentat şi acuzaţii care vizau fapte din perioada în care era ministru.
Darius Vâlcov a renunţat la funcţia de ministru în urma acuzaţiilor aduse de DNA.
Sedinţa în care se discuta arestarea lui Dan Şova nu a fost lipsită de evenimente. Un spectacol în toata regula a făcut senatoarea Roxana Jipa când l-a miruit pe Dan Şova.
Un alt personaj readus în atenţia opiniei publice de o ancheta a DNA este fosta şefă Antimafia, Alina Bica care s-a ales cu un nou dosar care vizează activitatea pe care a avut-o ca membru al comisiei ANRP.
In 2015 Capitala a ramas fara capetenii. Patru din cei sase primari de sector, plus edilul general, Sorin Oprescu, au avut de-a face cu justitia.
Un alt primar din capitală, cel al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a ajuns în arest după ce a demisionat în urma scandalului declanşat de tragedia de la clubul Colectiv.
Una dintre cele mai grele lovituri pentru România a venit chiar de la Parchetul General. In octombrie 2015, dosarul Revoluţiei a fost clasat.
O altă premieră în justiţia din România a fost dosarul privind şantajarea şefei instanţei supreme. După ce iniţial, Mariana Rarinca a fost achitată pentru că ar fi şantajat-o pe şefa ICCJ, Livia Stanciu, DNA a obţinut condamnare printr-o cale extraordinară.
Mariana Rarinca a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.