Un procuror anticorupție a solicitat, joi, la Înalta Curte, „pedepse exemplare” pentru fostul ministru de finanțe Sebastian Vlădescu, pentru cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, dar și pentru alți funcționari publici care sunt implicați în dosarul de corupție „Swietelsky”.
Societatea austriacă Swietelsky ar fi efectuat mai multe plăți către funcționari ai statului român, prin circuite financiare fictive sau prin companii off-shore, astfel încât funcționarii să faciliteze deblocarea unor sume exorbitante destinate companiei austriece pentru lucrările de reabilitare pe care le-a efectuat pe mai multe tronsoane de cale ferată de pe ruta București-Constanța, transmite Stiripesurse.ro.
Un martor-cheie în speță este Florin Hozoc, care ar fi intermediat o mită de 20 de milioane de euro, potrivit Money.ro.
DNA consideră că acțiunile inculpaților au fost săvârșite cu intenție, a spus procurorul de ședință.
„Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu are două fapte de luare de mită în cele două mandate ale sale și două fapte de trafic de influență pe vremea când acesta nu mai avea calitate de ministru. (…) Considerăm că materialul probator a relevat în clar că fapta lui Vlădescu a fost săvârșită pe fondul relației de prietenie cu Costea Ionuț (cumnatul lui Mircea Geoană – n.r.)
Instrumentarea dosarului de mare corupție Swietelsky a fost pusă pe roate de denunțul foileton al avocatului Doru Boștină, deținătorul casei de avocatură Boștină și Asociații dar și de una dintre săgețile afacerii, denunțătorul Florin Hozoc. Aceste două persoane esențiale anchetei DNA au fost primele luate în colimator de fostul ministru Vlădescu în declarația sa. Vlădescu s-a delimitat de ambele persoane, deși cu ambele a împărtășit, potrivit spuselor sale, relații fie de amiciție, fie de afaceri, iar în cazul lui Boștină a sugerat că denunțul acestuia privindu-l strict pe el reprezintă o chestiune personală nerezolvată, altfel, pentru care Boștină inclusiv l-ar fi amenințat.
(…) Privind cei doi infractori denunțători. Folosesc expresia pentru că DNA nu a precizat niciodată, deși cred că ar fi trebuit, că cele două persoane sunt amândouă condamnate penal. Boștină în România în două dosare și Hozoc în Cipru pentru o fapta financiară pe care a rezolvat-o conform spuselor lui după ce a fost încătușat printr-un acord și plătind suma de 500.000 de lei. Știu asta din mediul public iar despre Hozoc știu din spusele sale și din comportamentul sau din perioada 2011 – 2012”, a declarat procurorul DNA în fața judecătorilor.
Florin Hozoc și-a început activitatea în spitalele românești printr-o asociere cu Sebastian Vlădescu, vânzând plasmă într-o vreme în care activitatea companiei lor se bucura de un oarecare monopol în spitalele din țara noastră, mai spune Money.ro. Cei doi au importat ani de zile plasmă din Germania și ar fi vândut-o cu adaosuri comerciale uriașe.
Publicația Cațavencii spune despre Florin Hozoc că este „un monumental șpăgar”, el fiind intermediarul prin care firma austriacă Swietelsky a plătit mite de 20 de milioane de euro către diverși oficiali români.
În cele din urmă, Florin Hozoc s-a transformat în denunțător „și i-a turnat la milimetru pe complicii săi mai neatenți la fazele cu procurori”, susține aceeași publicație.
„Pe Sebastian Vlădescu, împreună cu care a importat ani buni plasmă printr-o firmă comună, l-a turnat cu cei peste trei milioane de euro primiți. Pe Cristian Boureanu, al cărui naș de cununie a fost, l-a turnat cu cei 2,2 milioane. Pe Ionuț Costea l-a denunțat cu cei peste patru milioane, pe Constantin Dascălu (secretar de stat la Transporturi), cu trei milioane și pe Mihaela Mititelu (influentă la CFR), cu un milion. Pînă și pe el însuși s-a dat în gît, cu o sumă deocamdată neclară, între 1,2 și două milioane de euro, după cum rezultă din declarații”, relatează Cațavencii.