DNA: Adoptarea propunerii de modificare a codurilor penale ar duce la scăderea eficienței procurorilor și ar îngreuna pedepsirea infractorilor
Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că adoptarea propunerii de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, inițiată de mai mulți deputați, ar duce la scăderea eficienței procurorilor anticorupție, ar îngreuna identificarea și pedepsirea infractorilor și ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar, se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii anticorupție arată că este nejustificată modificarea celor două coduri în regim de urgență și fără a fi făcute niște analize care să indice o nevoie socială în acest sens.
”Adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficiența Direcției Naționale Anticorupție și ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar. Modificarea cadrului legislativ în regim de urgență și în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, având în vedere că noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul României, în urma unor dezbateri îndelungate, care au implicat toate părțile interesate. De altfel, inițiatorii fac trimitere în expunerea de motive la apariția unor evenimente care necesită schimbarea politicii penale, fără însă ca acestea să fie indicate”, se arată în comunicatul citat.
”Legislația penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, însă modificările propuse ar altera acest echilibru și ar îngreuna identificarea și pedepsirea infractorilor”, se mai arată în comunicatul citat.
Totodată DNA precizează că reglementările actuale protejează drepturile fundamentale ale persoanelor, într-un mod care corespunde standardelor Convenției Europene a Drepturilor Omului.
”Stabilirea unor reguli de procedură exclusiv pentru procuror, nu și pentru ceilalți participanți la procesul penal care exercită aceleași atribuții, este atipică și indică faptul că propunerea urmărește limitarea capacității investigative a organelor de urmărire penală”, mai notează reprezentanții DNA.