DNA: Administratorul unei firme petroliere, urmărit penal pentru fraudarea statului cu aproximativ 14 milioane euro

Publicat: 09 05. 2014, 16:58
Foto: business24.ro

Vasile Valer Boer, administratorul unei firme care se ocupa de comercializarea de produse petroliere, ste urmărit penal de DNA pentru fraudarea statului cu circa 14 milioane de euro, el fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii anticorupție susțin că, între 2008 şi 2012,Vasile Valer Boer, administratorul SC Oilserv Total SRL Oradea, a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul ţării, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip „fantomă”. Beneficiarii finali ai acestor circuite frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC Oilserv Total SRL.

„Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRLOradea, societate administrată de Boer Vasile Valer şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip «fantomă»”, potrivit DNA.

Scopul acestor demersuri era acela de a comercializa motorina la un preţ competitiv pe piaţa internă.

Scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice. Mai mult, prin aceste demersuri, administratorul s-a sustras de la plata accizelor şi a TVA aferentă.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este de circa 14 milioane de euro, constând în accize, TVA şi impozit pe profit neplătite, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.