DNA a plătit mita unui medic pentru a salva viața unui bătrân: Judecătorii, oripilați de lăcomia chirurgului constănțean Marius Militaru
Apar noi informații cu privire la arestarea șefului Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Judeţean Constanţa, dr. Marius Militaru, prins în flagrant de DNA în timp ce lua mită pentru a-l opera pe un bătrân.
Potrivit jurnaliștilor de la EVZ, procurorii anticorupție au gândit cazul în așa fel medicul să fie arestat numai după ce efectuează operația de care pacientul Ion Dumitru avea urgentă nevoie.
„Nepotul are 12 ani. Dacă eu mor, moare și el, nu se poate descurca singur la vârsta asta. Dar, dacă eu trăiesc măcar încă doi ani, deja este mărișor și poate să-și ia viața în mâini. Atât dacă aș mai trăi, doi ani pentru nepotul meu… De-asta vreau să fac operația”, a afirmat bătrânul, potrivit ziuaconstanta.ro.
Medicul Marius Militaru a condiționat realizarea intervenției de primirea unei sume de 3.000 de lei, în complicitate cu anesteziștii Nicoleta și Dorin Arhire. Pacientul nu avea acești bani, așa că i-a propus medicului suma modică de 200 de lei. Acesta a refuzat, așa că Ion Dumitru s-a dus la DNA și a făcut denunț.
Procurorii i-au ascultat povestea și au decis să-l trimită la medicul Marius Militaru cu aparatură de înregistrare montată pe corp, dar și cu 3.000 de lei din fondul de flagrant al DNA, arată sursa citată.
Imediat după flagrant, procurorii DNA au percheziționat birourile medicilor implicați. La Militaru au descoperit, într-un registru aflat pe birou, 500 de lei marcați de DNA, dar și sumele de 1.300 de euro și 1.450 de lei. În biroul soților Arhire au fost găsiți 3.230 de euro, 45 de lire sterline și 2.700 de lei.
În rechizitoriul realizat de Tribunalul Constanța, judecătorii arată că deși aveau o situație materială foarte bună, medicii s-au lăcomit la banii unui pensionar.
„Împrejurarea că inculpații au pretins sume de câte 1.000 și respectiv 2.000 de lei, deși dispun de resurse financiare mult peste media din România, demonstrează nu doar lăcomie, ci și existența unei veritabile obișnuințe în a primi în mod frecvent mită pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu”, arată judecătorii.
„Situația financiară deosebită a inculpaților vădește și ea lipsa oricăror scrupule precum și cinismul acestora care au pretins și primit sume relativ modeste față de veniturile și de bunurile mobile și imobile de care dispuneau, de la opersoană de o condiție socială și economică mai mult decât modestă”, se mai arată în rechizitoriu.
Judecătorii mai precizează că „primirea unor sume derizorii demonstrează nu doar obișnuința, dar sporește posibilitatea comiterii și în viitor a unor fapte similare, căci sume de 1.000 de lei sau 2.000 de lei pot oferi majoritatea pacienților pentru a-și salva viața”.
Ion Dumitru a fost operat pe 5 decembrie, iar 6 zile mai târziu a fost externat, intervenția fiind realizată cu succes.