DLAF, precizări despre investigația care îl vizează pe Dan Barna: Unul dintre proiecte este controlat, iar alte două se află în verificări preliminare
Ancheta jurnalistică despre șeful USR, Dan Barna, a dus la o cercetare făcută de cei de la antifraudă, care vor să știe cum a derulat firma acestuia anumite proiecte cu fonduri europene. Este vorba despre cele trei proiecte despre care presa a scris că ar fi fost folosite pentru a frauda bani europeni, în beneficiul lui Barna şi al prietenilor săi.
În acest context, Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) a făcut o serie de precizări referitoare la proiectele pe fonduri europene derulate de firma șefului USR.
Reprezentanții DLAF au precizat, într-un comunicat de presă, că unul dintre proiecte este vizat de un control încă de dinaintea apariției articolului din Rise Project, iar pentru alte două proiecte se fac verificări preliminare după apariția informațiilor din presă.
Redăm, mai jos, precizările făcute de reprezentanții DLAF:
Având în vedere interesul public manifestat pentru activitatea Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, pentru corecta și completa informare a publicului, precizăm următoarele:
– Acțiunea de control referitoare la proiectul „Punți comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba, a fost declanșată anterior publicării informațiilor de către Rise Project și fără legătură cu demersurile jurnalistice.
– Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informațiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obișnuit în activitatea instituției.
– Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea primară a informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfășoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu.
– Atât în etapa verificărilor preliminare, cât și în etapa acțiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului și dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent.
– Acțiunile de control se desfășoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum și a garanțiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumției de nevinovăție recunoscute în cadrul procesului penal.
– Deși DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională, independent de alte autorități şi instituţii publice și acționează ca atare. În consecință, Șeful Departamentului nu solicită şi nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană în realizarea atribuțiilor sale referitoare la declanșarea şi desfășurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.
DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public și reasigură opinia publică și partenerii săi, naționali sau europeni, de respectarea legii și a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuțiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România.