Conflictul iscat în comuna Ditrău din Harghita pe tema prezenței în localitate a doi muncitori din Sri Lanka este departe de final. Aproximativ 300 de localnici s-au adunat sâmbătă dimineață la Casa de Cultură din Ditrău pentru a-și exprima punctele de vedere în legătură cu cei doi angajați ai fabricii de pânie, informează Agerpres.
Reuniunea, la care participa primarul Puskas Elemer și preotul din sat, Biro Karoly, a început cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”. Potrivit sursei citate, la discuții sunt prezenți și deputatul UDMR Bende Sandor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer, și reprezentanții fabricii de pâine.
Amintim că aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul catolic Bírók Károly, s-au strâns zilele trecute în curtea bisericii, apoi au mers la Primărie, nemulțumiți de prezența muncitorilor din Sri Lanka în localitatea lor. Aceștia au susținut că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”.
Atitudinea preotului a fost criticată de reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, care au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că Birok Karoly „s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele”, iar punctul său de vedere nu coincide cu cel al Arhiepiscopiei.
”Poziția Bisericii este clară: Biblia atenționează poporul ales să accepte străinii, pentru că ei înșiși au fost străini în Egipt (Ex. 22,20). Porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman. Creștini fiind, trebuie cu atât mai mult să-i acceptăm pe cei care sunt creștini, dar chiar și pe cei de altă religie”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. (Detalii AICI)
Piumal şi Amahinda sunt cei doi muncitori din Sri Lanka, veniți să tulbure, fără voia lor, liniștea micii localități din Harghita. Cei doi bărbați de 22, respectiv 49 de ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la o fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.
Prezenţa străinilor a stârnit însă revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău. Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru. Angajatorii le cauta acum o casă celor doi, chiar în Gheorghieni.
Potrivit paginii oficiale a primăriei, componenţa etnică a comunei Ditrău este: 99,79% maghiari, 0,21% români (55 sunt de naţionalitate română) şi 3 de naţionalitate germană.