Directorul unei companii de cercetare de piață, despre rezultatele sondajului INSCOP: AUR-ul este al doilea partid din România. Imaginea PNL-ului a fost într-o continuă scădere / Ce șanse sunt ca PSD-ul să scadă în sondaje (VIDEO)

Directorul unei companii de cercetare de piață, despre rezultatele sondajului INSCOP: AUR-ul este al doilea partid din România. Imaginea PNL-ului a fost într-o continuă scădere / Ce șanse sunt ca PSD-ul să scadă în sondaje (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Luican, directorul unei companii de cercetare de piață, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru unde a comentat rezultatele sondajului INSCOP, care arată că PSD, PNL şi AUR au scăzut în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, comparativ cu luna precedentă.

„Eu cred că e posibil să fie și puțin mai mare în marja de eroare a acestui studiu. Eu cred studiul ăsta, nu-l contrazic.

AUR-ul este al doilea partid din România. Imaginea PNL-ului a fost într-o continuă scădere.

În momentul ăsta rămâne de văzut ce vor face liderii PNL, care au avut o serie de mișcări chiar după momentul acestui studiu. Anunțul intenției de a candida la prezidențiale al șefului PNL și așa mai departe, deci au fost niște lucruri care s-au întâmplat. AUR-ul se raportează la un bazin electoral, hai să-l numim populism, naționalism, nu știu exact cum să-l numim, dar acest bazin electoral, din calcule și din ceea ce știu eu, este undeva de peste 30-35 %. Acest electorat fiind dispersat pe un număr mai mare de formațiuni politice, deci cu alte cuvinte, potențialul AUR-ului de creștere este foarte important. Nu cred că va depăși vreodată PSD-ul așa acum liderii AUR, când și când se aventurează să afirme, dar diferența dintre cele 2 partide probabil că va mai crește în continuare dacă PNL-ul nu aduce niște mișcări adevărate de schimbare a imaginii și direcției. Mie mi-a atras atenția altceva. Acest sondaj este după o lună octombrie care a fost dominată de două elemente, pe de o parte, de situația din Gaza, care a umplut toate canalele media până au dat pe dinafară. Pe de altă parte, e calculul PSD-ului, adică mie îmi atrage atenția cazul PSD-ului, calculul PSD-ului care a făcut niște modificări substanțiale, importante de taxe pentru anumite categorii socio-profesionale și la începutul acestui demers parcă auzeam cu urechile minții PSD-ul spunându-ne ce problemă avem noi cu IT-iștii?

Ne votează pe noii IT-iștii? Gata, eliminăm reducerile de taxe pentru ei. Cu cei din zona construcțiilor, cu antreprenoriatul. Va veni antreprenoriatul să ne voteze pe noi?

La momentul ăsta, la finalul acestui studiu realizat exact când este potrivit pentru evaluarea acestei situații, calculul PSD-ului n-a fost chiar greșit. Se pare că PSD-ul nu iese afectat din această lună de zile și după aceste luni de zile, de discuții asupra modificării taxelor.”

Va mai scădea PSD-ul în sondaje?

“Se spune de ani de zile că bazinul electoral al electoratului dur PSD este în jur de 22, unii spun 24 % . După părerea mea, PSD-ul nu prea mai are unde să scadă. Există o singură situație care l-ar putea pune în primejdie. În cazul în care PSD-ul aduce modificări substanțiale în rândul angajaților de la stat, a efectivului de partid și din jurul PSD, în momentul ăla se pot întâmpla, dar până la momentul ăsta, modificările pe care le-a făcut, chiar dacă trebuiau să fie mult mai puternice, în mod evident, adică prima dată, trebuia să taie din costuri și după aia să se uite la încasări, intervențiile PSD-ului pe această zonă au fost foarte, foarte reduse și se vede și din acest sondaj că marele public PSD fidel partidului, majoritatea lucrând la stat nu și-au schimbat opțiunile de vot până la momentul ăsta.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`