Directorul Portului Constanța: Navele ucrainene implicate în exportul cerealelor se adăpostesc de atacurile ruse pe malul românesc al Dunării

Directorul Portului Constanța: Navele ucrainene implicate în exportul cerealelor se adăpostesc de atacurile ruse pe malul românesc al Dunării

O mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei trec prin portul Constanța, deoarece porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt indisponibile din cauza atacurilor rusești.  În această vară, Rusia a anulat acordul inițiat de ONU în 2022 de a transporta cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

Exporturile de cereale, întrerupte de atacurile cu drone

De săptămâni întregi, Rusia atacă tot mai mult porturile ucrainene dunărene de la granița cu România pentru a preveni transporturile de cereale. Potrivit guvernatorului militar al Odessei, doar marți noaptea au avut loc atacuri asupra infrastructurii portuare din cartierul Izmail, nu departe de granița cu România.

În acest context, Florin Vizan, directorul Portului Constanța, a explicat că încărcarea navelor cu cereale ucrainene durează mai mult din cauza întreruperilor frecvente pe fondul atacurilor cu drone efectuate de armata rusă.

Pentru a fi protejate, navele sunt mutate în cursul nopții pe malul românesc al Dunării, pe Brațul Chilia.

”Ucrainenii aduc navele pe partea română a Dunării, din rațiuni de siguranță”, a declarat directorul Portului Constanța, Florin Vizan, pentru agenția de presă DPA, conform publicației Handelsblatt.

Potrivit site-ului german Tagesschau.de., această modalitate de protejare a navelor a fost acceptată de România după negocierile care au avut loc în august cu diplomați din Uniunea Europeană și Statele Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`