Vasile Constantin, directorul Parcului Național Cheile Nerei, spune că prăbușirea Cascadei Bigăr s-a produs din cauze naturale și nu ar avea legătură cu captarea de apă care alimentează păstrăvăria din apropiere. Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan, Constantin a precizat că asupra cascadei nu s-a intervenit, singurele lucrări care au fost făcute în ultimii ani, fiind unele care să faciliteze accesul turiștilor în zonă.
Directorul Parcului Național Cheile Nerei spune că, pu și simplu, cascada s-a prăbușit din cauza propriei greutăți.
”Prima cauză, din punctul nostru de vedere, travertinul depus de-a lungul albiilor și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutatea cascadei fiind tot mai mare, aceasta s-a prăbușit. Cauzele naturale astea ar fi.
Am văzut că se vehiculează în mediul online de acea captare de apă. Într-adevăr, este o captare de apă care alimentează o parte din păstrăvăria Valea Miniș, se află în amonte de cascadă. Acea lucrare și păstrăvăria au fost făcute în anii 1986-1988. În ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară în zonă, mă refer la cea captare. Din punctul nostru de vedere, al administrației, din această cauză, nu… din contră, debitul fiind mai mic pe cascadă a ajutat în anotimpurile ploioase să mai preia din greutate”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă de-a lungul timpului în zonă au fost făcute investiții pentru protejarea acestei cascade, Vasile Constantin a răspuns: ”Cascada se află în Rezervația Naturală Izvorul Bigăr, unde, la cascadă, fiind un monumet al naturii, nu avem dreptul conform legislației în vigoare, să intervenim. Unde s-a permis intervenția, bineînțeles că au fost făcute unele lucrări de infrastructură turistică, cum ar fi o alee pietonală vizavi de cascadă, de aproximativ 400 de metri, a fost realizată o platformă de coborâre la baza cascadei și o alee pietonală care duce până la izbucul Bigăr. Tot mai mulți turiști ne-au vizitat zona și infrastructura turistică am încercat să o realizăm, bineînțeles, cu avizul Consiliului Științific și conform legii, cu toate aprobările. La cascadă nu s-a intervenit, nu s-a făcut nimic”.
De asemenea, întrebat dacă se mai poate face ceva pentru restaurarea acestei cascade, Vasile Constantin a precizat: ”O să avem o întrunire a Consiliului Științific și o să vă răspund după ce o să luăm anumite măsuri. Ne vom întruni cât de repede”.
Cascada Bigăr, cares-a prăbușit luni seară, era una dintre destinațiile preferate ale românilor, însă în ultimii ani, splendoarea ei atrăgea turiști din întreaga lume.