Directorul medical al Spitalului Victor Babeș, despre evoluția pandemiei în România: „În acest moment ne aflăm într-un echilibru. Peste 80% sunt cazuri ușoare sau medii”

Publicat: 05 05. 2020, 14:36

Directorul medical al Spitalului Victor Babeș, conf. dr. Simin Florescu a precizat în cadrul unei conferințe online, organizate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București că în acest moment evoluția pandemiei de COVID-19 se află într-o stare de echilibru, semn că măsurile luate de autorități au dat rezultate bune.

“În acest moment ne aflăm într-un echilibru. Suntem pe o pantă aproape orizontală a cazurilor și ne dorim să menținem această pantă și să vină evoluția descendentă. Asta înseamnă că toate măsurile luate până acum în ultima lună au avut un rezultat bun, a avut rezultatul scontat, astfel încât să nu fim copleșiți, ca sistem de sănătate, de un număr mare de cazuri, așa cum s-a întâmplat în alte părți din Europa. Pe scurt lucrurile sunt într-o stare de echilibru”, a explicat medicul Simin Florescu.

Evoluția pandemiilor în ultimii 100 de ani

Aceasta a explicat cum au evoluat episoadele pandemice ]n ultimii 100 de ani, precizând că toate au fost asociate cu importante pierderi.

“Pandemiile au existat mereu în istorie. În ultimii 100 de ani au existat pandemii, denumirea era de molime. De ce? Pentru că aceste boli infecțioase determină o mortalitate importantă și determină spaima, determină pierderi economice, determină pierderi umane. Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în anul 1918-1920 când a fost prima pandemie de gripă cu virusul AH1N1 lucrurile au fost și atunci înspăimântătoare. Au fost între 50 și 100 de milioane de decese la o populație de 2 miliarde. Lucrurile au avut o turnură înspăimântătoare. De atunci însă au început campaniile de vaccinare antigripală. De atunci și până acum au fost două pandemii de gripă: 1957 și 1968.

Coronavirusurile au determinat prima pandemie a secolului XXI este vorba despr anul 2003. A fost prima pandemie cu coronavirusul care determina SARS care a apărut și s-a propagat tot din China și care a determinat un răspuns pandemic. Deși a fost o boală severă cu mortalitate de 10%, numărul de cazuri a fost de 8.000. A rămas în urmă amintirea unui virus fără tratament. În 2012 a apărut un alt tip de coronavirus, în Orientul Mijlociu. Este vorba despre MERS, care s-a transmis prin intermediul cămilelor. A determinat un număr de cazuri mai mic dar cu mortalitate mai mare, se apropia de 30%, mai ales în rândul personalului medical. La sfârșitul anului 2019 s-a declanșat noua pandemie în mijlocul căreia ne aflăm. Pandemia a luat amploare trecând din China spre Europa și SUA”, a explicat medicul.

Cum evoluează pandemia COVID-19 în România

Directorul medical al Spitalului Victor Babeș a oferit detalii despre evoluția pandemiei în România:

“În România avem un număr oarecum rezonabil de cazuri comparativ cu restul țărilor și cu populația noastră. Numărul celor vindecați este mai mare de o treime în acest moment. Avem un număr mic de decese, dar suficiente. O rată foarte lentă de creștere. Este ceea ce ne doream. Spitalul Victor Babeș a avut internați cam 1220 de pacienți, dintre care au fost confirmați peste 800 ca fiind infectați COVID-19, au fost vindecați aproape 500. În acest moment avem constant cam 200 de pacienți. Partea bună e că nu crește. Acesta este acel echilibru. Peste 80% sunt cazuri ușoare sau medii. Am internat și pacienții asimptomatici”, a precizat Simin Florescu.