Directorul interimar al Muzeului Național de Istorie: ”Tezaurul nu este asigurat. Ministerul Culturii nu a prevăzut bani pentru asigurarea pieselor"

Directorul interimar al Muzeului Național de Istorie: ”Tezaurul nu este asigurat. Ministerul Culturii nu a prevăzut bani pentru asigurarea pieselor"
foto: romania-actualitati.ro

Directorul interimar al Muzeului Național de Istorie al României (MNIR) a declarat că tezaurul nu este asigurat deoarece Ministerul Culturii nu a prevăzut bani pentru asigurarea pieselor din muzeu.

”Tezaurul nu este asigurat, pentru că, deși legea 182 este în funcțiune din anul 2000, niciodată Ministerul Culturii nu a prevăzut bani pentru asigurarea pieselor din muzeu. Piesele sunt asigurate doar în momentul în care părăsesc muzeul pentru expoziții, investigații. Aceasta este situația generală la toate muzeele din țară”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul interimar, conform profit.ro.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a arătat că patrimoniul muzelui a fost reevaluat, iar valoarea acestuia a crescut, prin reinvetarierea a doar 10% din colecții,de la puțin peste 3.000.000 lei, la începutul lui 2011, la peste un miliard de lei, la sfârșitul lui 2015.

MNIR are o colecție de 750.000 de piese, ce reunește importante descoperiri arheologice și documente istorice ale României, multe dintre ele fiind unicate atât în țară, cât și în străinătate. Patrimoniul muzeului acoperă o perioadă de aproximativ 600.000 de ani de prezență umană în acest spațiu geografic, începând din preistorie până în contemporaneitate.

În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese deosebite, unele unicat, realizate din metale și pietre prețioase aparținând unor civilizații care au existat, de-a lungul timpului, pe teritoriul actual al țării noastre sau ilustrând evenimente și activitatea unor personalități istorice din vremurile trecute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`