Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Seismul produs în noaptea de 24 septembrie a avut un mecanism "destul de ciudat"

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Seismul produs în noaptea de 24 septembrie a avut un mecanism "destul de ciudat"
foto: revista22.ro

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul cu magnitudinea de 5,3, produs în noaptea de 24 septembrie, a avut un mecanism "destul de ciudat".

Ionescu a declarat că seismul de vineri spre sâmbătă noaptea a fost "destul de semnificativ ca magnitudine" și a avut un mecanism mai ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, conform Ziare.com.

Acest seism a avut cam același mecanism că cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9. Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ că magnitudine, a menționat directorul general al Institutului pentru Fizică Pământului.

Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă a avut inițial anunțată o magnitudine de 5,6, după care a fost revizuită la 5,3. Seismul s-a produs loc la orele 2.11, în zona Vrancea, la adâncimea de 91,6 kilometri.

Cutremurul, care a avut epicentrul la 7 km vest de Nereju, în județul Vrancea, s-a resimțit în București și în mai multe zone din țara (Iași, Brașov, Craiova), dar și în Bulgaria și Republică Moldova.

Măsuratorile Institutului arată că în Republică Moldova cutremurul s-a simțit mai puternic în sud, în zonă Leova-Giugiulesti.

Cutremurele la adâncimi mari nu au replici multe, a explicat Constantin Ionescu, iar pentru a produce pagube semnificative, ar trebui să aibă o magnitudine mult mai mare decât cel din noaptea de 24 septembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`