Directorul Institutului ‘Elie Wiesel’, despre adresa la care ar urma să se înființeze Muzeul Holocaustului: ”O surpriză. Acum că nu mai este nevoie de alte mesaje din partea Ministerului Culturii’

Publicat: 11 09. 2019, 15:50
Foto: Inquam Photos / George Călin

Directorul Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, s-a declarat surpins de noua adresă destinată înființării Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocautului din România. Asta după ce Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind înființarea Muzeului Holocaustului, care ar urma să fie amplasat în Calea Victoriei 218, unde se află imobilul Banloc-Goodrich.

„S-a votat în camera decizională legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocautului din România, în care am înţeles că se stabileşte ca adresa să fie Calea Victoriei 218. În prezent, imobilul care apaţine Ministerului Public, conform celor scrise în proiect, este neutilizat. Urmează să fie făcută trecerea la «Elie Wiesel» după ce legea va fi promulgată de preşedinte. (…) Astăzi am luat la cunoştinţă despre acest imobil. Proiectul exista din iunie, dar nu avea o adresă fixată. În varianta finală apare acest imobil. E bine acum că nu mai este nevoie de Hotărâre de Guven şi de alte mesaje din partea Ministerului Culturii”, a declarat Alexandru Florian pentru News.ro.

Directorul Institutului „Elie Wiesel” a mai precizat că este vorba despre un imobil generos, cu o suprafaţă de circa 8.000 de mp, care va avea nevoie de consolidare.

„Necesită modernizare şi consolidare şi amenajări speciale. Din câte ştiu, nu este monument istoric, aşa că intervenţiile vor putea fi făcute mai uşor. Este central, aproape de un alt spaţiu cultural, Palatul Cesianu, e un spaţiu generos”, a mai spus Alexandru Florian.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind înființarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, cu 265 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Proiectul a fost inițiat de deputatul Silviu Vexler, de la grupul minorităţilor naţionale, iar Camera Deputaților a fost forul decizional.