Directorul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu, Matei Cristian, şi doi foşti directori ai Autorităţii Navale Române, Trandafir Răzvan-Gabriel şi Cazan Liviu-Aurelian, au fost trimişi în judecată, vineri, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu, complicitate şi instigare la această infracţiune.
Potrivit unui comunicat DNA primii doi sunt suspectaţi că ar fi trecut o clădire din patrimoniul unei instituţii în inventarul celeilalte, fără plată, producând un prejudiciu de peste 255.000 de euro, astfel încât cercetarea penală a lui Cazan într-un alt dosar să fie îngreunată.
Procurorii DNA au anunţat, vineri, că au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Matei Cristian, director general al C.N. A.P.D.F. S.A. Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. De asemenea, au fost trimişi în judecată, Trandafir Răzvan-Gabriel, data faptelor director general interimar al Autorităţii Navale Române, şi Cazan Liviu-Aurelian, fost director general al Autorităţii Navale Române, pentru complicitate şi instigare la infracţiunile de care este acuzat Matei.
Procurorii au reţinut în rechizitoriu că, la data de 26 mai 2017, Matei Cristian împreună cu Trandafir Răzvan-Gabriel, la instigarea lui Cazan Liviu-Aurelian, au semnat un act adiţional la un contract de vânzare – cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul C.N. A.P.D.F. Giurgiu în patrimoniul Autorităţii Navale Române (ANR).
”Aceste demersuri ale inculpaţilor au condus la producerea unui prejudiciu C.N. A.P.D.F. Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română. Acţionând în această manieră, inculpaţii Matei Cristian şi Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos, îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian”, precizează reprezentanţii DNA.
Potrivit acestora, până la această dată Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.
În luna mai, Cazan a fost trimis în judecată la rândul său într-un dosar de abuz în serviciu, pentru că, ”pentru a ajuta la ieşirea din insolvenţă a CN A.P.D.F., a achiziţionat din patrimoniul acestei societăţi două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preţ supraevaluat, de 1.380.381 euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse”
”Acţiunile deliberate ale inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, care a urmărit «cu orice preţ» achiziţia ambelor imobile, deşi numai unul era util Autorităţii Navale Române, au condus la efectuarea unor plăţi ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorităţii Navale Române, cu consecinţe deosebit de grave”, anuunţau atunci procurorii.
Şi acest dosar este pe rolul Tribunalului Constanţa.