Directorul executiv al IPROMIN (Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere), Gabriel Neamțu, a comentat vineri, pe marginea suspiciunilor de spionaj la nivelul instituției, apreciind că nu are la cunoștință ca vreun angajat al Institutului ar fi sub ancheta DIICOT.
De asemenea, acesta a precizat că nu există metale rare în zăcământul din Moldova Nouă și că nimeni nu a dat hărți secrete rușilor.
„Nu există metale rare în zăcământ. Operăm cu documente clasificate secret de serviciu exclusiv. Nu le-am dat hărți secrete rușilor. În documente este menționat numai numele companiei. Nu este nimeni sub anchetă. Nu există hartă cu metale rare. Informația este ținută de ANRM. Nu avem evaluări la zi asupra rezervelor și resurselor, ci asupra zonelor poluate”, a declarat Neamțu, precizând că singurul loc de unde ar putea fi luate hărțile zăcămintelor este Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
„Se discută la nivelul de oferte privind construcții și instalații industriale cu o firmă românească”, a mai precizat acesta.
Procurorii DIICOT au informaţii potrivit cărora persoane din conducerea IPROMIN SA Bucureşti ar fi divulgat către oameni de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate. IPROMIN neagă însă acuzaţiile.
Nici Ambasada Rusiei la Bucureşti pare să nu ştie nimic despre existenţa unei activităţi de spionaj economic în România. (Detalii AICI)
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că Serviciul verifică impactul documentelor clasificate descoperite asupra cetățeanului rus reținut pe Aeroportul Otopeni asupra securității naționale. (Detalii AICI)