Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a declarat că vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania sa s-ar putea dovedi un eșec.
Chiar dacă acesta va trece de toate fazele de testare şi va fi distribuit până la finalul anului, cel mai probabil numărul dozelor va fi limitat, mai consideră acesta.
Pentru ultima fază a testărilor vaccinului experimental, Pfizer a iniţiat o propunere, solicitând ca grupul de testare din această etapă să cuprindă 44.000 de participanţi, în loc de 33.000.
Spre deosebire de Moderna şi AstraZeneca, companiile care lucrează la propriul vaccin împotriva SARS-CoV-2, vaccinul experimental Pfizer conţine material genetic ARN, despre care cercetătorii spun că stimulează sistemul imunitar să lupte cu virusul.
Albert Bourla a declarat că va fi o mare pierdere pentru compania sa dacă acest vaccin se va dovedi un eşec, după ce Pfizer a investit 1.5 miliarde de dolari pentru devoltarea acestuia.
„Totul se reduce la bani. Însă sunt sigur că acest eşec nu va distruge compania”, a spus Bourla.
Vaccinul este așteptat să fie distribuit în patru faze. Primii care vor fi vaccinaţi sunt cei lucrează în domeniul sănătăţii, persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni cronice.
Gigantul farmaceutic AstraZeneca a întrerupt procesul de testare al vaccinului pentru COVID-19, săptămâna trecută, după ce unul dintre participanții la studio a dezvoltat „o boală neașteptată”.
Potrivit declarațiilor oferite de către reprezentanții companiei, boala pacientului din Marea Britanie ar putea cauzată de o reacție adeversă gravă la noul vaccin.
Potrivit New York Times, participantul la test a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale.
AstraZeneca a refuzat să comenteze ori să confirme informaţia, spunând că “evenimentul este în investigarea unei comisii independente şi este prea devreme pentru a se pune un diagnostic precis”.
Vaccinul dezvoltat de grupul suedezo-britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford se numără printre cele cinci vaccinuri aflate în faza a treia de testare, iar oamenii de știință speră să obțină rezultate până la finalul acestui an.
Românii ar putea fi vaccinați împotriva noului coronavirus începând cu luna ianuarie 2021.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în perspectiva apariţiei pe piaţă a unui vaccin împotriva COVID-19, probabil la începutul anului viitor, Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurat 4% dintre acestea.
„Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi 24.
Persoanele cu prioritate la vaccinare vor fi cele din „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.