Dan Zorella, directorul agenției israeliene de spionaj Black Cube, a fost audiat în dosarul privind spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, printr-o comisie rogatorie pe 27 iunie.
Evenimentul Zilei a publicat, duminică, un document care prezintă o altă față a dosarului care a atras atenția tututor și în care au fost arestați doi cetățeni israelieni și un fost ofițer SRI din România, Daniel Dragomir.
Publicația prezintă povestea conținută în întregul document de interogare și care se află acum în dosarul aflat în lucru la DIICOT. Dan Zorella a spus anchetatorilor că agenția sa a fost angajată ca să o spioneze și să producă dovezi că e implicată în acte ilegale.
Șeful Black Cube a afirmat în fața anchetatorilor, conform sursei citate, că dorește să spună tot ce știe și să ofere și probe. Zorella ar fi predat anchetatorilor caseta video cu înregistrarea discuției cu cel care a comandat operațiunea.
Acesta a mai afirmat că a fost abordat în ianuarie de un conațional care i-a vorbit de Daniel Dragomir ce ar fi dorit să cerceteze în România suspiciuni de corupție la adresa șefei DNA, iar intermediarul i-a cerut să meargă în România să vorbească cu acesta, unde s-a deplasat însoțit de Uri Levi, un fost important personaj din serviciile secrete israeliene care lucrase în trecut cu Meir Dagan, fostul șef al Mossad din 2002-2011.
Daniel Dragomir le-ar fi cerut acestora, pe timpul șederii în România, să vorbească la telefoane securizate și le-a indicat o aplicație pe care să o folosească pentru a nu fi interceptați. Discuția pe care aceștia au avut ar fi fost înregistrată de Uri Levi și aceasta ar fi proba predată de șeful Black Cube în comisia rogatorie.
Daniel Dragomir le-ar fi prezentat cazul ca fiind o "problemă națională extrem de importantă pentru România" și a vorbit despre greșeli din trecutul lui Kovesi și a lui Coldea și s-a prezentat ca un fost membru al SRI care are în continuare relații strânse în sistem și că ar fi sprijinit de șeful SRI, Eduard Hellvig, ba chiar și de președintele Iohannis.
Șeful Black Cube a afirmat în fața procurorului că pe tot parcursul operațiunii atât el cât și Levi au fost convinși că în spatele afacerii stă o instituție a statului și că Dragomir le spunea că au aprobare de la SRI și o să lucreze ca o "celulă" a serviciului, iar ei au apelat la Meir Dagan care după ce a făcut mai multe verificări la cunoștințe ale sale din România ar fi afirmat că totul e ok. Însă fostul șef al Mossadului a decedat în martie și această informație nu poate fi confirmată în cadrul anchetei
Tariful pentru efectuarea operațiunii de spionare s-ar fi ridicat la 125.000 de lire sterline și un comision de 375.000 de lire sterline, bani încasați la o a doua vizită în România, în care Dragomir i-ar fi spus că agenții Black Cube vor funcționa ca o celulă a serviciul secret român în baza unui articol din Codul Penal care susține că accesul într-un calculator străin este legal pentru suspiciuni de corupție.
Printre lucrurile pe care Daniel Dragomir le-ar fi cerut israelienilor să cerceteze se numărau declarațiile de avere ale lui Kovesi, suspiciuni de răzbunare față de fosta șefă DIICOT, Alina Bica, posibila mită luată de tatăl lui Kovesi în numele fiicei, posibile conturi bancare în Elveția sau Cipru.
Dan Zorella a afirmat că agenții său nu i-au spart contul de mail al procuroarei, dar că acțiunile de spionaj au continuat și după arestarea celor doi agenți Black Cube, când doi angajați ai companiei s-au întâlnit în Londra cu o apropiată a lui Kovesi, dar care a refuzat să dea orice fel de informație.
Zorella a insistat pe ideea că el a crezut că acțiunea Black Cube are avizul SRI și al președintelui, așa cum i-a spus Dragomir și fostul șef al Mossad și că de aceea a și continuat operațiunea la Londra, gândind că arestarea lui Ron și David e doar o neconcordanță între instituții ale statului român.