Foştii securişti de la Întreprinderea de Comerţ Dunărea au ajuns directori pentru firmele lui Dan Voiculescu.
Aşa a avut grijă mogulul să-şi ajute vechii prieteni care i-au adus firmei sale, Crescent, venituri de milioane de dolari înainte de `89, susţin jurnaliştii evz.ro.
Alţi colaboratori ai lui Voiculescu au ajuns să ocupe funcţii importante după Revoluţie şi astfel i-au permis să-şi dezvolte afacerile cu statul şi în continuare.
Dan Voiculescu a devenit unul dintre milionarii României în anii `80. Atunci, Felix colabora cu prietenii săi de la ICE Dunărea, firma care controla tot exportul României.
În raportul de lichidare a ICE Dunărea apare numele companiei cipriote Crescent, deţinută de Voiculescu şi se pare că între cele 2 a avut loc o tranzacţie cel puţin suspectă.
Peste 1500 de tone de tablă subţire fuseseră exportate în Maroc, deşi autorizaţia era pentru Egipt. Însă, una dintre cele mai profitabile afaceri cu statul a fost tranzancţia cu alumina. Firma lui Felix cumpăra alumină cu 168 de dolari pe tonă, de la o societate din Ungaria şi o vindea către ICE MIneralexportimport cu 190 de dolari pe tonă. Crescent obţinea un comision de 22 de dolari pe tonă, adică peste un milion de dolari.
Astfel de afaceri erau facilitate de prietenii lui Dan Voiculescu de la conducerea ICE Dunărea, Constantin Gavril şi directorii adjuncţi, Ion şi Constantin Rotaru. În 1987, Dan Voiculescu le mulţumea colaboratorilor săi şi îi anunţa că firma sa avusese o cifră de afaceri de aproape 140 de milioane de dolari. Mai ales că 70% dintre tranzacţii erau realizate cu instituţii ale statului. Bilanţul societăţii de la acea dată era semnat de Mihail Lazăr.
După Revoluţie, colonelul Constantin Gavril, fostul şef al lui Voiculescu, a lucrat pentru o bancă care a intrat în faliment iar generalul Constantin Rotaru a ajuns director adjunct la SIE iar apoi a lucrat în conducerea GRIVCO, controlată de familia Voiculescu. Colaboratorul Mihail Lazăr este în prezent directorul general al grupului.
Un alt soldat în imperiul mogulului Voiculescu este Anca Gheorghe. Cu numele de cod „Romina”, Anca Gheorghe şi-a început cariera la Crescent. După ce a încheiat colaborarea cu securitatea, Anca şi-a folosit cunoştinţele în trustul Intact. Aceasta deţine licenţele audiovizuale pentru majoritatea instituţiilor media din trust.
Deşi regimul care i-a adus averea a căzut, Voiculescu nu a avut de suferit. Atunci când prietenul şi colegul său de partid, Codruţ Şereş a ajuns ministru al Economiei, grupul Grivco a obţinut un profit net de 18 milioane de euro, de 14 ori mai mare decât în 2004.
În privinţa afacerilor media, familia Voiculescu a avut de câştigat de pe urma relaţiei strânse cu cei de la Camera de Industrie şi Comerţ, condusă de liberalul Mihai Vlasov. Astfel, compania a închiriat un teren de 10.000 de metri pătraţi pentru 49 de ani, cu suma de aproape 40.000 de euro. Banii au fost convertiţi în servicii pentru producerea şi difuzarea de emisiuni TV, susţin jurnaliştii evz.ro.