Corupţie în mediu privat / Directorul Oracle, Sorin Mîndruțescu, plasat sub control judicar pe cauțiune de 500.000 de euro: DNA îl acuză că a primit mită în valoare de 869.000 de euro
Procurorii DNA au descins miercuri la sediul companiei private Oracle şi la locuinţa directorului general Sorin Mîndruţescu într-un dosar de corupţie. Conform unor surse judiciare citate de G4Media, în urma audierilor, Mîndruţescu a fost plasat sub control judiciar pe o cauţiune de jumătate de milion de euro.
Acesta va trebuie până vineri să achite cauţiunea sau să depună o garanţie imobiliară care să acopere suma pentru ca procurorii să dispună o altă măsură preventivă.
Conform surselor judiciare, Sorin Mîndruţescu este acuzat de DNA de luare de mită în valoare de 869.000 de euro de la mai multe firme private în schimbul unor contracte din partea Oracle România. Contractele ar viza furnizare de hardware, software și de monitorizare.
Potrivit surselor G4media, CEO-ul Oracle România este acuzat de 8 fapte de luare de mită de la mai multe firme IT, ale căror reprezentanți l-ar fi denunțat la DNA. Printre denunțători ar fi și Irina Socol de la Siveco România. Două dintre firmele de la care ar fi luat mită Mîndruțescu ar fi Siveco și Novensys Corporation.
Sorin Mînduțescu nu a dat declarații în fața procurorilor DNA. El s-ar fi arătat surprins de cel puțin 3 dintre cele 8 acuzații de luare de mită, conform surselor menţionate.
Dosarul privind posibilă corupție între companii private este o premieră în România.
Sorin Mândruţescu este de 11 ani şeful Oracle România unde, a pornit în 2001 ca director de vânzări pentru aplicaţiile software dedicate zonei de servicii financiare. Numele lui Mândruţescu a fost vehiculat şi pentru funcţia de prim-ministru în primăvara anului 2011, în cazul demisiei fostului premier Emil Boc, ştire pe care managerul a numit-o la acea vreme „o speculaţie”.
Comunicatul oficial al DNA:
„În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihaia pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel carespectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.
Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.
Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.
Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.”