Directoarea unei şcoli din Bucureşti, prinsă în flagrant luând mită de la reprezentantul unei firme care făcea lucrări de reabilitare a instituției de învățământ
Directoarea unei şcoli gimnaziale din Bucureşti a fost reţinută pentru luare de mită de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în plină pandemie de coronavirus.
Directoarea ceruse mită pentru un contract de reabilitare a școlii
Potrivit DNA, directorul școlii din capitală ceruse mită repezentantului unei firme care efectua lucrări de abilitare a instituției de învățământ.
Ea garantase că astfel se va aproba plata și va fi prelungit contractul.
Directoarea unității de învățământ, prinsă în flagrant când lua mită
Procurorii DNA menționează într-un comunicat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a inculpateiCarmen Zanfir,
Reținerea s-a făcut după ce aceasta a fost prinsă în flagrant când lua ultima tranșă de bani de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), în valoare de 21.000 de euro.
Directoarea mai luase mită și anul trecut
Potrivit DNA, în perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea menţionată, Carmen Elena Zanfir ar fi pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale un comision de 4%, adică 137.236 lei, din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a şcolii.
Astfel, procurorii anticorupție spun că aceasta a primit, în perioada septembrie 2019 – 14 aprilie 2020, suma pretinsă, în mai multe tranşe, dintre care ultima tranşă – 21.000 de euro – în 14 aprilie, când a fost prinsă în flagrant și a fost reținută.
Direcția Națională Anticorupție cerea arestarea preventivă a directoarei școlii gimnaziale
În cursul zilei de miercuri, directoarea școlii gimnaziale din capitală va fi prezentată Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Școlile sunt închise din 11 martie, pe fondul pandemiei de coronavirus
Amitnim că școlile sunt închise din data de 11 martie, pe fonsul pandemiei de coronavirus.
Prima dată s-a cerut închiderea instituțiilor de învățământ pentru o săptămână.
Ulterior, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că elevii vor rămâne acasă până după Paște.
Pentru că starea de urgență a fost prelungită de președintele Klaus Iohannis cu încă 30 de zile, adică până la jumătatea unii mai, școlile vor rămâne închise și ele până atunci.
Profesorii țin cursuri online pentru elevi, iar ministrul Anisie dă asigurări că anul nu va fi înghețat.
Ea a declarat, pe 7 aprilie, că examenele deBacalaureatul și Evaluarea Națională se vor susține în luna iulie, existând un mic decalaj din cauza situației provocate de noul coronavirus.
‘În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și a examenului deBacalaureatar putea fi organziate în luna iulie’, a spus Anisie.
Programa de examen pentru Evaluarea Națională și examenul deBacalaureatnu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.
Conform informărilor primite de la Comitetul Special pentru Situații de Urgență, am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale.
Pe de altă parte nici celelalte sisteme de educație din UE nu au cunoscut o decizie de suspendare a anului școlar.
Există unele excepții, în acest sens. Olanda a anunţat că examenele centrale de sfârşit de studii, echivalente cu examenul de bacalaureat, vor fi anulate din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, în Franța formatul bacalaureatului din acest an a fost modificat semnificativ, astfel încât elevii să poată fi evaluaţi doar prin intermediul unor verificări continue care să urmărească întreg parcursul școlar din anii terminali. Nu va fi așadar vorba despre susținerea unui examen.