Directivă a PE: Țigările mentolate, cele slim şi cele electronice ar putea fi scoase de la comercializare

Directivă a PE: Țigările mentolate, cele slim şi cele electronice ar putea fi scoase de la comercializare

Țigările mentolate, cele slim şi cele electronice ar putea fi scoase de la comercializare. Şi asta pentru că, Parlamentul European a adoptat o directivă în acest sens. Urmează însă o serie de negocieri în Consiliul European pentru a ajunge la o variantă comună a documentului, care se va întoarce în Legislativ.

Şi abia mai apoi statele membre UE vor fi obligate să aplice directiva. România nu este avantajată de trecerea amendamentului privind ţigările slim şi cele mentolate, întrucât acestea reprezintă 15% din piaţa totală românească.

„Parlamentul a decis ca mesajele de avertizare pe pachetele de țigări să fie 65% din suprafața pachetului. E vorba de asemenea de introducerea unei perioade de 8 ani pentru o tranziție până la eliminarea țigărilor mentolate”, a precizat europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Totodată, s-a ajuns la un compromis privind comercializarea ţigărilor electronice.

„S-a decis până la urma ca ele să fie în coninuaret considerate ca produse legate de tutun și nu ca produse care să fie supuse reglementărilor din medicină, din farmacii”, a mai spus Preda.

După votul din Parlamentul European, raportorul Linda McAvan are mandat să negocieze în Consiliu pentru versiunea finală a Directivei, care se va reîntoarce în Parlament. Se estimează că negocierile vor fi lungi şi complicate şi asta pentru că numeroase state membre vor avea obiecţii în funcţie de propriile interese.

Pentru România, principala nemulţumire este trecerea amendamentului referitor la ţigările slim şi cele mentolate, întrucât acestea reprezintă 15% din piaţa totală românească. Ministerul economiei, la fel ca şi Ministerul de Finanţe, s-a declarat împotriva acestei directive, pe motiv că se va recurge la import şi la contrabandă. Nu in ultimul rând vor fi lovite puternic şi încasările la bugetul statului.

Pentru ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu decizia este una bine venită.

„Orice prevedere care înseamnă reducerea fumatului mai ales în rândurile tinerilor este binevenită. Orice prevedere care are ca scop reducerea fumatului în rândul populaţiei este binevenită, pentru că în felul acesta se micşorează riscurile cauzate de fumat”, a precizat Nicolăescu.

După ce se va adopta varianta finală, statele membre au la dispoziţie 5 ani pentru aplicarea normelor Directivei.

Țigările slim și mentolate, scoase de pe piață

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`