Dinții sparți reprezintă o problemă dentară comună, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Deși este un eveniment traumatizant, fracturarea sau spargerea unui dinte poate fi gestionată relativ ușor din punct de vedere medical. Iată mai jos care sunt cauzele spargerii dinților și ce soluții există pentru această problemă stomatologică.
Unele motive pentru care dinții se pot sparge sau fractura sunt evidente, de exemplu, un traumatism, după o cădere ori o lovitură puternică. Însă, în funcție de starea de sănătate a danturii, printre alte motive se mai numără:
Metodele de tratament diferă în funcție de motivele pentru care un dinte s-a spart și de gravitatea problemei. Indiferent de cauză, primul pas care trebuie să fie făcut este o radiografie dentară. Unele probleme nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar această tehnică de imagistică face posibilă depistarea modificărilor care au apărut în profunzime, respectiv dacă a fost afectată rădăcina sau pulpa dentară. Medicul stomatolog va decide ulterior planul de tratament corespunzător.
Astfel, dacă pulpa dentară nu este afectată, iar bucata desprinsă este relativ mică, medicul dentist va repara dintele cu o rășină ultrarezistentă. O soluție excelentă pentru ascunderea imperfecțiunilor sunt fatete dentare, o metodă modernă minim invazivă de a corecta aspectul dinților.
Daca pulpa dentara este afectată, medicul dentist va efectua mai întâi o obturație de canal. Ulterior, pe restul de dinte salvat, dacă este prea fragil, poate fi pusă o coroană protetică.
Dacă dintele este compromis total, respectiv rădăcina acestuia a fost afectată, medicul va recomanda cel mai probabil extragerea lui. Ulterior, lipsa dintelui poate fi gestionată fie prin plasarea unui implant și apoi a unei coroane, fie printr-o punte. Dintre cele două, implantul, dacă poate fi folosit, reprezintă cea mai bună soluție de înlocuire a unui dinte lipsă, pentru că este rezistent în timp și are un aspect natural.
Adult sau copil, prima măsură este precauția, mai ales când sunt practicate anumite sporturi ori jocuri mai dure sau în locuri cu potențial de accidentare, de exemplu, la piscină.
Al doilea mod de a evita fracturarea unui dinte este o bună igienă dentară. Respectarea unor reguli de igienă precum spălarea dinților de minimum două ori pe zi, dimineața și seara, periajul corect, timp de cel puțin două minute, folosirea unei paste de dinți potrivite, a aței dentare etc., poate ajuta la menținerea unei bune sănătăți orale.
O alimentație echilibrată te poate ajuta să ai dinți sănătoși și puternici. Brânzeturile sunt o sursă importantă de calciu pentru organism, inclusiv pentru dinți, iar consumul lor poate ajuta la întărirea smalțului. Legumele verzi sunt bogate în calciu și fluor, dar și vitamine, contribuind la menținerea sănătății dinților și a gingiilor. Fluor conține și peștele, iar ciocolata neagră poate ajuta la neutralizarea anumitor bacterii care pot afecta sănătatea orală.
Nu în ultimul rând, vizitele regulate la medicul dentist, măcar o dată pe an, pot ajuta la detectarea din timp a problemelor care pot apărea și care pot afecta structura dinților.