PATIMI ortodoxe! Dinastia teologică de la Sibiu: Funcţiile şi beneficiile moştenite din tată în fiu de neamul Mitropolitului Streza

PATIMI ortodoxe! Dinastia teologică de la Sibiu: Funcţiile şi beneficiile moştenite din tată în fiu de neamul Mitropolitului Streza

“Din tată în fiu” e politica după care se ghidează învățământul teologic ortodox de la Sibiu. Tatăl e cel care își coordonează fiul la doctorat, tatăl e cel care lasă catedra moștenire. Tatăl este Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza, iar fiii sunt Ciprian și Dan Streza. Nu numai ei, însă. Cazul familiei Streza se dovedește caracteristic pentru o cultură universitară de clan, din care criteriile etice au fost cu totul eliminate, scrie portalul Să fie Lumină.ro.

În 2010, la momentul susținerii tezei doctorale de către fiul Dan Alexandru Streza, tatăl Laurențiu Streza era decanul Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu dar şi Arhiepiscop al locului. Bomboana pe colivă: Laurențiu Streza fusese şi conducătorul de doctorat al fiului său.

Și în 2005, și în 2010, Laurențiu Streza deținea și calitatea de membru în comisia de teologie a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), acolo unde se consfințește efectiv procedura de acordare a titlului de doctor.

De conflictul de interese şi alte mărunţişuri etice neamul Streza nu pre să fi auzit. Şi nici legea nu pare să se fi supărat pe ei, chiar dacă a fost ignorată. Că doar Biserica ignoră de regulă normele laice, având drept-ortodoxa ei rânduială…

Avem exemple multiple de cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu care s-au îngrijit, din pozițiile universitare ocupate, de parcursul profesional al copiilor. În 2004 Sebastian Moldovan – în prezent profesor universitar la facultatea sibiană – devenea doctor sub coordonarea tatălui Ilie Moldovan. Tot în 2004 își lua lucrarea de doctorat și Constantin Oancea – în prezent conferențiar universitar –, sub îndrumarea socrului Dumitru Abrudan, decan la acea vreme al Facultății de Teologie, arată ancheta Să fie Lumină.

Neregulile din învățământul teologic sunt însă după chipul și asemănarea Bisericii Ortodoxe Române, care are din 1991 un Protocol semnat cu Ministerul Educaţiei, care nu se bagă, de fapt peste prea-cucernici şi (fără de)legea lor.

E de notorietate faptul că şi Ciprian Streza, fiul mai mare al mitropolitului, îi ținea seminariile tatălui pe când era în anul trei de facultate, iar în anul patru i-a ţinut tot cursul. Practic în 2006 mezinul Dan i-a avut la catedră și pe tatăl Laurențiu și pe fratele Ciprian (care își obținuse deja doctoratul, în 2005, tot sub îndrumare părintească).

Ciprian Streza, Constantin Oancea sau Sebastian Moldovan au ajuns doctori cu încălcarea flagrantă a criteriilor de etică universitară, fiind coordonați de propriile rude. Conflictul de interese a mers însă și mai departe: chiar catedrele universitare deținute de coordonatori au fost lăsate moștenire.

Citiţi AICI materialul integral

Urmăriți B1TV.ro și pe
`