Din ce în ce mai puțini instalatori în România / „Din păcate, nu se mai fac asemenea școli”

Din ce în ce mai puțini instalatori în România / „Din păcate, nu se mai fac asemenea școli”
Sursa foto: Profimedia

În România, meseriașii se găsesc tot mai greu pe piață, mai ales pentru că astăzi, majoritatea tinerilor aleg alte școli decât cele profesionale. Pentru serviciile unui instalator, spre exemplu, putem aștepta zile întregi, tarifele fiind pe măsură. Cei mai mulți meseriași au ales drumul străinătății, pentru salarii mai mari, scrie digi24.ro.

Instalatorii sunt puțini, mult prea ocupați, iar prețurile sunt pe măsură

Unul dintre principalii factori care au dus la dispariția meseriașilor din țară este desființarea multor școli de meserii. Pe de altă parte, mulți dintre meseriașii români specializați aleg să plece în străinătate pentru bani mai mulți, scrie sursa citată.

Primii care simt din plin lipsa forței de muncă sunt românii de rând. Aceștia se vaietă că instalatorii sunt foarte greu de găsit și spun că prețurile de manoperă impuse de aceștia sunt extrem de mari.

„Chiar am avut nevoie și n-am găsit… Și care l-am găsit era scump, mai sună pe altcineva, mai… Doar pentru centrală să se uite, 600 manopera”, este declarația unei doamne, potrivit surselor digi 24.

„Din păcate, acum nu se mai fac asemenea școli de trei ani de zile și s-au dat examene și s-a învățat despre tehnologia materialelor, tehnologia execuției, sunt multe etape care, din păcate, acum, se sar”, spune Vlad, un instalator din București.

În lipsa forței de muncă din țară, specialiștii preconizează că în câțiva ani, meseriașii vor fi aduși din țări NON-UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`