Din ce în ce mai mulți studenți renunță la facultate / Care sunt domeniile cu cea mai mare rată de abandon universitar

Din ce în ce mai mulți studenți renunță la facultate / Care sunt domeniile cu cea mai mare rată de abandon universitar
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Raportul „Abandonul în învățământul superior românesc“, realizat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, UEFISCDI 2022, arată că aproape unul din doi studenți nu își termină studiile nici la doi ani de la momentul în care ar fi trebuit să absolve.

Cercetarea notează că rate mari de abandon se înregistrează atât la nivel de studii de licență, cât și la studii de masterat.

Fenomen îngrijorător – studenții abandonează școala pe capete

Cei mai mulți studenți care părăsesc universitățile o fac în anul I și sunt cei care se înscriu la facultățile inginerești.

Studenții care urmează cursurile facultăților de Științele educației, Medicină și Asistența socială au cea mai bună rată de promovare, în timp ce tinerii care aleg domeniile inginerești, de multe ori renunță la facultate chiar din primul an. Așa arată Raportul privind starea învățământului superior românesc 2021/2022 al Ministerului Educației.

Documentul mai notează că rata de promovare a învățământului universitar de licență, în anul 2021-2022, a fost de 87%. De asemenea, ponderea cazurilor de repetenție și situație școlară neîncheiată crește cu 3,6%, simultan cu creșterea abandonului școlar de parcurs cu aproape 10%, relatează Adevarul.

Potrivit prof.dr. Marko Balint, prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, motivele care duc spre abandonul universitar sunt multiple: „În acest moment, e foarte greu să faci o evaluare corectă a impactului acestor motive. Desigur, abandonul cel mai concret se produce când studentul de pildă nu are susținerea financiară pentru a-și continua studiile în anul I. O altă cauză foarte concretă este faptul că nu reușește să adune creditele pentru a trece în anul al II-lea, minimum 30 de credite. De ce nu reușește să le adune? Sunt mai multe motive. Unul dintre acestea este acela că studentul nu face față vieții universitare în sensul în care este o ruptură foarte mare între ce se face la liceu și ce se face la universitate. În acest caz, anumite programe de remediere ale universității pot face diferența. Dacă universitatea are programe care să ajute studentul să-și dobândească cunoștințe de managementul timpului, al stresului, de luare de notițe, de strategii de învățare adecvată, atunci acestea pot ajuta studentul să treacă peste acest hop”.

Rector: „Școala e considerată prea grea”

Potrivit prof.dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București, susține că o parte dintre tinerii care se lasă de studii procedează astfel pentru că nu fac față, deși nu vor să recunoască asta:„După părerea mea, ar trebui să vorbim despre gradul de absolvire, nu despre renunțarea la studii. Grad de absolvire înseamnă câți au terminat la 3 ani după ce s-au înscris ca pondere. Și, la noi, ponderea este undeva la 77% la licență și la 90% la programele de masterat. Noi avem un chestionar în care-i întrebăm pe studenții care renunță la studii de ce o fac. Cei mai mulți motivează că nu au timp. Părerea mea este că studenții care abandonează o fac pentru că nu sunt în stare pur și simplu să termine studiile. Asta nu o spune însă niciunul dintre studenți. Cred că pentru 30% dintre cei care renunță la studii, la noi, acesta este adevăratul motiv“.

Rate de abandon pe programe de studii

Științe sociale – 45,84%

Științe inginerești – 46,89%

Științe umaniste – 46,84%

Matematică și științe ale naturii – 46,95%

Sport și educație fizică – 40,36%

Științe biologice și biomedicale – 24,89%

Urmăriți B1TV.ro și pe
`