Din cauza formei legii avertizorilor de integritate, adoptată de Klaus Iohannis, Comisia Europeană ar putea bloca fonduri de 3,2 miliarde de euro pe care România le aștepta în a doua tranșă PNRR

Din cauza formei legii avertizorilor de integritate, adoptată de Klaus Iohannis, Comisia Europeană ar putea bloca fonduri de 3,2 miliarde de euro pe care România le aștepta în a doua tranșă PNRR
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Zheng Huansong

Discuțiile legate de cea de-a doua tranșă din PNRR continuă, oficialii de la Palatul Victoria aflându-se într-un videocall cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema cererii de plată pentru aceste fonduri. Probleme cu legea avertizorilor de integritate.

Oficialilor europeni nu le place forma în care a fost adoptată legea avertizorilor de integritate, se vehiculează și o procedură de infringement

După cum transmit sursele politice pentru Observator, România are probleme legate de două jaloane asumate.

Astfel, bircrații europeni au semnalat o serie de probleme legate de țintele de reducere a emisiilor și forma în care legea avertizorilor de integritate a fost adoptată de către președintele Klaus Iohannis. În discuție s-ar afla fonduri de 3,2 miliarde de euro, cerea fiind trimisă de guvern la Bruxelles pe 15 decembrie.

Sursele Observator subliniază faptul că o parte din problemele ridicate de către oficialii europeni vizează legea avertizorilor de integritate și că este luată în calcul, pe lângă blocarea fondurilor, și o procedură de infringement.

După cum notează Agerpres, acest act legislativ a fost promulgat de Klaus Iohannis pe 16 decembrie 2022.

De asemenea, sursele indică faptul că de rezolvarea aspectelor aduse în discuție de Comisia Europeană și de pregătirea celei de-a treia cereri de plată poate depinde și rotativa guvernamentală.

Actul normativ are ca obiect de reglementare cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat, vizând transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări şi care au obţinut informaţiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional.

Opt dintre statele membre ale blocului vor fi deferite Curții Europene de Justiție (CEJ) pentru nerespectarea legislației UE

De altfel, Comisia Europeană a anunțat miercuri că opt dintre statele membre ale blocului vor fi deferite Curții Europene de Justiție (CEJ) pentru nerespectarea legislației UE în ceea ce privește protecția avertizorilor de integritate, anunță Deutsche Welle.

Germania, Republica Cehă, Estonia, Spania, Italia, Luxemburg, Ungaria și Polonia nu au pus în aplicare normele cerute de UE.

Cele 27 de state membre ale blocului comunitar au avut termen până în decembrie 2021 pentru a adopta legislația națională și a se conforma directivei UE.

În luna ianuarie a anului trecut, Comisia a emis scrisori de punere în întârziere către 24 de state membre „pentru că nu au transpus integral și nu au informat Comisia cu privire la măsurile de transpunere înainte de termen”.

Apoi au fost luate măsuri suplimentare împotriva a 15 state membre pentru nepunerea în aplicare a directivei sale, iar acestea au primit două luni pentru a răspunde.

Demersul pentru protecția avertizorilor de integritate în UE a venit în urma scandalului de evaziune fiscală Panama Paper, precum și a scurgerilor de date ale utilizatorilor Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei